Начална страница | Дом | ГРАДИНА ОТ ПОДПРАВКИ И БИЛКИ НА БАЛКОНА

ГРАДИНА ОТ ПОДПРАВКИ И БИЛКИ НА БАЛКОНА

image

Защо да си купуваме босилек, мащерка или джоджен…,

когато можем да ги откъснем от сак­сията на нашия балкон, Какво по-хубаво от това да имаме винаги под ръка пресни подправки в дома си, с отлично качество и свеж аромат.

Ето няколко оригинални идеи за устройване на кът с подправки и билки на балкона:

Средиземноморски кът - както и в Гърция, така и на балкона, ако е слън­чев през целия ден, може да се заселят средиземно­морските подправки Боси­лек, Мащерка, Майоран, Синап и Розмарин. За по-свежо настроение боядис­ваме керамичните саксии в бяло, след което рисуваме светлосини квадрати и ивици.

Оригинални саксии - красивите стари кутии от зехтин могат сполучливо да се превърнат в ориги­нални саксии за нашите подправки. В тях може да засеем семена Майоран, Магданоз, Салвия, Краставича трева (Бораго) и дори красиво цъфтящата Латин­ка. Преди да използваме празните кутии от зехтин за саксии, трябва да ги по­чистим добре и да измием мазнината, останала по стените им.

Художествено израбо­тени саксии - топъл южняшки полъх донасят в до­ма красиви керамични саксии в топли кафяви то­нове. В тях можем да отгледаме Лавандула, Майо­ран, Магданоз, Тагетес, мини - теменужки и дори истински лук. Разполагаме ги върху кръгъл цветарник, като най-отгоре поставяме саксията с Мащерка. В сандъчета засаждаме Ла­тинка, Копър, Салвия и Си­бирски лук (не образува глави, само перата му се използват като подправка и се нарича Allium schoenoprasum).

Синьо - в бяло балконско сандъче засаждаме декоративна Салвия, която цъфти с мощни сини съцветия и служи като фон за ис­тинския Градински чай (Salvia officinalis). Него сме засадили в метална купа. Листата на градинския чай са подправка, използвана за приготвянето на чай или за овкусяване на тлъсти меса. И двата вида са от род Салвия и се нуждаят от много слънце за успе­шен цъфтеж и добър рас­теж.

Радостно - босилек и майоран, засети в розово оцветени саксии, изрисува­ни със зелени тревисти мо­тиви, са жизнерадостна ук­раса за нашия балкон. С по­мощта на стабилни стойки от тел можем с лекота да закрепим саксиите там, където пожелаем на балкона.

Чудесна комбинация за голяма и широка те­раса - в големи саксии и в балконски сандъчета рас­тат Босилек, Магданоз, Градински чай, Мента, Си­бирски лук, Мащерка, Че­сън, Лавандула и Розма­рин. За цветни петна сред тази зелена листна маса се засяват и Латинки, Де­коративна салвия, Мимулус, Астерикус и Мини домати.

Латинката - пъстрото и красиво цвете също се из­ползва   и като зеленчук. Цветовете и листата му се ядат свежи и от тях се при­готвя пикантна салата. За добро развитие растение­то се нуждае от богата на вещества почва, слънце или полусянка.

Смес от подправки - при малко място даже и в едно сандъче може да за­сеем смес от най-изпол­званите подправки в кухн­ята, като Магданоз, Джо­джен, Босилек, Сибирски лук и Маточина.

Внимание! - Босилек и Розмарин никога да не се засаждат в една саксия или сандъче!

Важно!!! - Подправки­те не се наторяват, защо­то губят от аромата си.

Не трябва да забрав­яте! - Почвата в саксиите не трябва да пресъхва. Саксиите с подправки трябва да се поливат на всеки 2 дни.

 

Добавете към: del.icio.us | Digg | Svejo.net | Facebook
  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст