Начална страница | Дом | РОДОДЕНДРОНЪТ ИГРАЕ ДВЕ РОЛИ

РОДОДЕНДРОНЪТ ИГРАЕ ДВЕ РОЛИ

image

"Розовото дърво" ни радва и с цветове, и с листа…

Предпочита повече сянка, обича прохлада и не издържа без обилна влага.

Семейството на родо­дендроните е едно от най-богатите - извест­ни са над 1300 диворастящи вида и повече от 8400 хи­брида. Местата на есте­ственото им обитание са гористите местности на Източна Азия и Северна Америка. У нас се среща само един диворастящ вид в Странджа

Името рододен­дрон произхожда от гръц­ки и означава розово дър­во. Основно семейството се разделя на три вида: листопадни, вечнозелени и полулистопадни. В декора­тивното цветарство се из­ползват най-вече вечнозе­лените. Така рододендро­нът изпълнява две роли на градинската сцена. През пролетта той впечатлява с великолепните си цветове, а след това ли­стата му служат за фон на останалите китки.

Рододендронът може да се отглежда успешно както в градината, така и в саксия на балкона. Ако му осигу­рите необходимите усло­вия, ще му се радвате дълги години. Най-напред трябва да му изберете подходящо място. Като правило вечно­зелените видове обичат по­вече сянка. В градината е най-добре да го засадите под дърво. А на балкона осигурете проветриво мя­сто, което не се огрява от слънцето в обедните часо­ве. Почвата трябва да е рохкава, богата на хумус и да е кисела. Ако не е достатъч­но хранителна, цъфтенето ще е по-оскъдно или въоб­ще няма да се образуват пъпки. Най-добре е да из­ползвате специална смеска за рододендрони, а не да си я правите сами. Растението изисква и обилна почвена влага. В това отношение може да се мери само с па­пратите. Дължи се на плит­ката му коренова система, която се разклонява близо до повърхността. Освен то­ва рододендронът обича и висока въздушна влаж­ност. Добре е при горещо време да пръскате редовно короната. Това се прави ве­чер след залез слънце, за да не прегорят листата. Не пренебрегвайте и подхран­ването. Най-вече в края на цъфтежният период е жела­телно да наторите расте­нието със специален мине­рален подобрител за този вид. Така ще стимулирате залагането на пъпки за следващия сезон.

При подходящ избор на място, рододендроните без проблеми се приспособяват към зимата.

Най-важно е да им осигурите завет, защото студеният вятър е пагубен за тях, а не ниските температури. Като защита от сняг може да изградите и лека конструкция над храстчето. Може да поси­пете и мулч под короната, за да предпазите от замръз­ване плитката коренова система. Но посадените в саксии рододендрони за­дължително трябва да се приберат под покрив, та дори и само под навес. Най-добре е да съхранявате саксиите в светло прохладно помещение с температура около 5 градуса.

Противоречиво е и мне­нието на специалистите за подрязването на рододен­дроните. Но те са едино­душни з а нуждата от редов­но отстраняване на изсъх­налите цветове. Това се прави много внимателно, за да не се отчупи зароди­шът на пъпката, който е точно под цвета. Ако след зимуването растението е прорасло и е изгубило кра­сивата си форма, през април може да го оформи­те. Но в никакъв случай не режете всички връхчета, защото по този начин уни­щожавате и пъпките. Пресаждайте само при нужда, когато корените излязат на повърхността.

Размножаването на ро­додендроните при домаш­ни условия е доста трудно. Може да опитате чрез резници, които се отрязват през есента. Засаждат се в торф и се покриват с про­зрачен найлонов плик, за да се осигури парников ефект. Поливат се редов­но, но по малко.

 

Добавете към: del.icio.us | Digg | Svejo.net | Facebook
  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст