Начална страница | Дом | БЕЗВРЕДНИ СРЕДСТВА ЗА ПРОГОНВАНЕ НА ИНСЕКТИ

БЕЗВРЕДНИ СРЕДСТВА ЗА ПРОГОНВАНЕ НА ИНСЕКТИ

image

Точно сега през топлия период на годината безб­рой инсекти нахлуват в жи­лищата…

през отворени вра­ти и прозорци. Някои хора ги унищожават с химикали, без да се съобразяват, че такива средства не са без­вредни за самите тях и за околната среда. Особено неприятните домашни спътници могат да се отст­ранят с други, абсолютно безвредни средства.

Нарушител на спокойст­вието номер едно е стай­ната муха, привличана от непокрити хранителни продукти и нечистотии. Тя не понася въздушните те­чения. Дори краткото проветряване, най-добре от­към сенчестата страна, я прогонва. Тя не обича и ня­кои миризми. Успешно ще държите стайната муха настрана чрез посадените пред прозореца или на перваза мушката, чрез на­бодени в портокали или лимони карамфили или окачени из стаята изсуше­ни цветове от люляк.

Тъй като стайните мухи не обичат светлината, из­лъчвана от синята боя, хранителните камери тряб­ва да се боядисват в синьо или пред прозорците да се окачи синя транспарантна хартия.

Срещу често появяващи­те се кръвосмучещи кома­ри наред с противокомарните решетки пред прозор­ците са подходящи и някои ароматни средства. Там­пони памук върху первази­те на прозорците, напоени с лимонено, карамфилово, ментово, евкалиптово или канелено масло, препятстват нахлуването на мъчи­телите в стаите. При необ­ходимост работа може да свърши и купичка с оцет и вода, който поради лошата си миризма е по-малко за препоръчване.

Мравките също могат да станат досадни, когато се насочват по своите „пъ­тища" през жилището към сладки продукти. Често техните гнезда лежат из­вън дома. Най-добре е да се проследи „мравченият път" и отворът, през който имат достъп в жилището, да се запуши с гипс или цимент. Но ако са се засе­лили в жилището, могат да се прогонят, като по „пъти­щата" им се напръска ли­монов сок, лавандулово масло или се разпръснат лавандулови цветчета, майоран, канела, вратига, поташ, доматени листа или червен кантарион. Сребристите люспеници предпочитат преди всичко влажните топли по­мещения като кухни, тоа­летни и бани. Помещения­та трябва да се „подсуша­ват" чрез често проветря­ване. Ако това е безуспеш­но, по ъглите се слагат влажни, мокри памучни кърпи, върху които е поръ­сен малко гипс. Животин­ките се събират там масо­во и могат да бъдат изтър­сени през прозореца.

Мокриците населяват тъмни, влажни места в ки­лерите и складовите помещения. Да се сложат влаж­ни парцали в ъглите, къде­то се събират, и накрая да се изтърсят навън. Могат да се ползват саксии, на­пълнени с влажен мъх и варени картофи. Ако се поставят на разстояние два до три сантиметра с отвора към стената, мок­риците се хващат там. След това съдържанието се подменя.

Най-добри срещу дрешните молци (мол­ците не ядат нищо, са­мо гъсениците им раз­рушават вълнените из­делия) са малките тор­бички с изсушен лавандулов цвят, които се закачват сред дрехите. Много добър ефект имат и блокчетата от кедрово дърво, чийто интензивен аромат от­блъсква и много други инсекти.

В аптеката и дрогерията на „Ле­чител" може да на­мерите различни етерични масла и други средства сре­щу дребните летни досадници. Същевре­менно сме готови да поместим всеки ваш личен опит или изпита­на рецепта, както сме правили досега.

Добавете към: del.icio.us | Digg | Svejo.net | Facebook
  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст