Начална страница | Дом | СПАТИФИЛУМЪТ ОБИЧА ВЛАЖНИЯ ВЪЗДУХ

СПАТИФИЛУМЪТ ОБИЧА ВЛАЖНИЯ ВЪЗДУХ

image

Един от видовете, който с основание може да заеме вид­но място в нашия дом,…

е ста­налото вече модерно цвете, ко­ето се нарича спатифилум. Външният му вид е много ори­гинален, но тъй като се отглеж­да у нас отскоро, малко люби­тели познават изискванията му към факторите на живот.

Отглежданият като декора­тивен вид Spathiphyllum wallisii произхожда от Колумбия. Рас­тенията развиват къси дебели корени. Надземната им част достига 35-40 см височина. От няколко години на мода са ми­ниатюрни сортове, които не надминават 20 см. Листата са интензивно зелени и лъскави. Те излизат от почвата и обра­зуват внушителна група.

Истинските цветове са изк­лючително дребни, жълти, плът­но спираловидно наредени в цилиндрично съцветие. То дос­тига около 3 см дължина и изг­лежда като малка свещичка, осеяна с брилянтни жълти точици. Обхваната е нежно от бял прилистник, който на латински се нарича „спата". Точно това е дало и наименованието на. растението, което, както всич­ки внесени от чужбина цветя, няма българско име. В практи­ката цялото съцветие заедно със спатата се нарича „цвят".

Ако полагате подходящи грижи за вашите растения, след една кратка почивка в начало­то на есента, то те са в състоя­ние да зацъфтят още през ок­томври и да образуват все но­ви и нови цветове цяла зима, дори и през лятото. Освен то­ва, като се има предвид, че все­ки отделен цвят запазва све­жестта си повече от 20 дни, то обясним е големият интерес на любителите към този все още малко познат вид.

Спатифилиумът се налага и с това, че наистина не е от най-трудните видове, въпреки че си има някои капризи. Преди всич­ко, почвената смес трябва да е лека, отцедлива, но богата на хранителни вещества. Съста­вяйте я точно преди засажда­нето всяка пролет. В нея включ­вайте по равни части перлит, много добре разложен оборс­ки тор, пясък и градинска почва. Ако нямате перлит, замене­те го с торф ли листовка. При­бавете малко добре счукани дървени въглища, които пред­пазват от развитие на гнилост-ни процеси в почвата.

Пресаждайте спатифилума всяка пролет, като разделяте туфата и подмладявате растенията. Имайте предвид, че те се нуждаят от висока въздушна влажност, особено в ранна въз­раст. Затова, освен че ще тряб­ва да пулверизирате редовно, желателно е да поставяте сак­сията в съд с едри камъчета, къ­дето има вода. Ако помещени­ята са с парно отопление, през зимата на радиаторите поста­вяйте красиви керамични съдо­ве с вода. Когато се изпарява, тя дарява с благодат чувстви­телния спатифилум. Друг вари­ант е да се обвива саксията с влажен мъх. Почвата никога да не остава суха.

Имайте предвид, че тези тропически растения са топлолюбиви. През лятото у нас те се чувстват отлично. През зимата обаче трябва да поддържате температура в помещенията 20-23° С, като никога тя не трябва да пада под 10°С. Много важно е да определите такова място за саксията, че растенията да получават достатъчно светлина, но да не бъдат пряко огрявани от силно слънце. Затова през лятото трябва да му осигурите подходящ лек сенник.

 

Добавете към: del.icio.us | Digg | Svejo.net | Facebook
  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст