Начална страница | Дом | ДЪРВОТО НА СЪДБАТА Е УКРАСА ЗА ВСЯКА ГРАДИНА

ДЪРВОТО НА СЪДБАТА Е УКРАСА ЗА ВСЯКА ГРАДИНА

image

Клеродендронът обича много слънце, влажен въздух и редовно подхранване…

Клеродендронът е из­ключително красиво растение, което за съжаление е рядък гост в нашите градини. В превод от гръцки името му означа­ва дърво на съдбата. По­знати са над400 вида дърве­та, храсти и лиани, които спадат към семейство вербенови. Растението не е от най-лесните за отглежда­не. Има нужда от зимна градина или просторен хол. Но все пак с малко по­вечко старание то ще цъф­ти и ще ви радва дълго вре­ме - до 2 месеца. Красивите му цветове са събрани в китковидни съцветия.

Родината на клеродендрона е тропическа Афри­ка. Светлолюбивото ра­стение се катери по високи­те си събратя, използвайки ги за опора, за да достигне до слънцето. Затова и вие ще трябва да му осигурите подходящи подпори. Зада­чата ви е да стимулирате образуването на нови раз­клонения, като прищипва-те или отрязвате върхове­те на клонките. Това е важ­но, защото пъпките се образуват точно на млади разклонения. Цветето ще се развива добре, ако го подхранвате редовно. По­садете го в просторна саксия и използвайте храни­телна почва - 2 части компост, 1 част торф и 1 част едър речен пясък. Не за­бравяйте да направите дренаж на дъното. В пе­риода на активен растеж (пролетта и лятото) го по­ливайте през10 дни с воден разтвор на оборска тор, а при образуването на пъп­ките използвайте минера­лен подобрител с повише­но съдържание на фос­фор.

През лятото може да из­несете клеродендрона на открито - в градината или на балкона. Поставете сак­сията на много светло мя­сто, но силните обедни лъ­чи може да го прегреят. Затова му осигурете частич­но засенчване. Поливайте клеродендрона обилно, но не допускайте подгизване на почвата. Задължително използвайте топла вода. Преди отделните поливки повърхностният слой на почвата трябва да изсъхне. През зимата, когато расте­жа спира и листата опадват частично, разредете поли­ването. Внимавайте почва­та да не засъхне напълно.

През зимата температура­та трябва да е не по-висока от 16 градуса и не по-ниска от 10. В прекалено топли помещения листата жъл­теят и съхнат, а растението става податливо на вреди­тели. Но светлината тряб­ва да е обилна. Клероден­дронът има нужда от много висока   въздушна   влажност, затова само с пръска­не на листата няма да му я осигурите. Най-добре е да поставите саксията в съд с вода. През зимата го изо­лирайте от отоплителните уреди. Растението се пресажда всяка пролет.

Клеродендронът се раз­множава най-често от резници през пролетта и лятото. Използвайте полувдървени клонки. Най-подходя­щата почва за вкореняване е смес от равни части торф и речен пясък.

Проблеми

Не цъфти: ако през зимата е бил на много топло, не сте го пресадили, при недостиг или излишък (тогава листата са много големи и тъмнозелени) на хранителни вещества.

Слаби стъбла, малки листа и не цъфти: недо­статъчна светлина и нуж­да от подхранване.

Пъпките и цветовете падат: тъмно и хладно по­мещение, сух и топъл въз­дух или при недостатъчно поливане.

Жълти петна по листа­та: слънчево изгаряне или прекалено интензив­на слънчева светлина.

 

Добавете към: del.icio.us | Digg | Svejo.net | Facebook
  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст