Начална страница | Дом | НАПРАВЕТЕ САМИ СТЕЛАЖ НА МЕТАЛНА СТОЙКА

НАПРАВЕТЕ САМИ СТЕЛАЖ НА МЕТАЛНА СТОЙКА

image

МАТЕРИАЛИ…

Алуминиева тръба - стойка с диаметър 5 см и дължина от 210-330 см;

2.5 квадратни метра дървес­на плоскост /MDF/ с дебелина 1.6 см;

- основи - 2 бр. по 70х35см; 2 бр. по 58x35 см; 4 бр. по 50х35см;

- страници - 2 бр. по 16,8x35 см; 2 бр. по 23,8x35 см и 4 бр. по 26,8x35 см;

- 2 бр. междинни рафта по 46,8x35 см.

Необходими са и: 4 алуминие­ви фланци - полупръстени, с вътрешен диаметър 5см, с болтове, плюс 4 метални оси с гайки в краищата; 4 бр. тънки метални шайби с вът­решен диаметър малко по-го­лям от 5 см /идентичен с то­зи в основите на кутиите/, по които става въртенето на полиците; система за зак­репване на тръбата към по­да и тавана: метални кръгли опори с оси; кант за облепва­не челата на дървесната плоскост; лак; винтове и ле­пило за дърво; дървени щиф­тове.

МОНТАЖ

- Съгласно чертежа върху всички горни и долни основи на кутиите, както и върху междин­ните рафтове се правят отвори с диаметър малко по-голям от 5 см, за да се въртят свободно около алуминиевата стойка. По тези отвори, върху външните страни на дол­ните основи на кутиите се поставят метални шайби /вкопани леко и завинтени в дър­вото/.

- Частите на кутиите се сглобяват с дървени щифтове и лепило: за целта, по допирни­те им ръбове се правят идентични и пасващи си отвори. При монтажа двете основи стягат страниците и се доукрепват с винтове или метални ъгълчета, скрити в дърво­то. Междинните рафтове се завинтват към страниците или стъпват върху подпорни щифтове /в този случай са подвижни/.

- Полиците-кутии се нанизват върху алуминиевата тръба, като най-долната е на 50 см от пода. Останалите се разполагат във височина през 10 см или в зависимост от мяс­тото до тавана.

- Всяка кутия стъпва върху двуделен метален фланец, състоящ се от два полупръстена, които се стягат около тръбата с болтове /детайл в черпъ/. За да бъде по-стабилна ос­нова на кутиите, през фланците и тръбата се пробиват отвори, в които се прекарват метални оси с гайки в краищата. Лакирането на метала и поставянето на декоративни болтове и гайки ще направи тези подпори допълнителна украса на стелажа.

- Към пода и тавана се завинтват опорите - плътни метални шайби, снабдени с различ­но дълги централни оси, в които влиза алуминиевата тръба.

- Челата на дървесните плоскости се покриват с кантове самозалепващо фолио, изряза­ни под 45 градуса в ъглите на снаждане.

- Дървесните плоскости се лакират.

Добавете към: del.icio.us | Digg | Svejo.net | Facebook
  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст