Начална страница | Дом | ТРОНЪТ НА ТЪЩАТА Е ОТ ДРЕВЕН РОД

ТРОНЪТ НА ТЪЩАТА Е ОТ ДРЕВЕН РОД

image

Ехинокактус грузони може би е най-популярният кактус в света…

Той е от древен род, който включва около 10 вида големи кълбовидни кактуси. Родина са му мексиканските щати Сан Луис, Потоси и Идалго. Там този бодливко е под закри­лата на Закона за защита на природата. Заради цвета на бодлите му немците го наричат златната топка на Мексико, но по нашите ширини народното му наимено­вание е „Тронът на тъщата". Описан е за първи път през 1827 г. от Хенрих Фредерик Линк и Фредерих Кристоф Ото. На­именованието му произхожда от латин­ската дума „echinatus" - бодлив, и идва от времето, когато повечето обли кактуси са се отнасяли към рода Ехинокактус.

В родината си вирее в сухи ливади и храсталаци, върху каменисти почви, главно в пустинни местности, в подножи­ето и по склоновете на скали, в планин­ски клисури, където почти няма друга растителност.

Цветовете му са жълти или тъмно-розови, не много големи, с формата на корона. В природата се опрашват от насекоми или малки птици. Старите 200-300-годишни екземпляри достигат размери 1 метър височина и около 70 см в диаметър. Растат на глинесто-варовита почва. При отглеждането на малкия зелен таралеж вкъщи единственият проблем, с който може да се сблъскате, е осигурява­нето на място за възрастните растения. Централните бодли са разположени кръстообразно и са дълги 5-7 см. Всички бодлички се отличават с особена декоративност, цветът им е прозрачножълт и са изключително здрави и твърди, леко извити към основата на стъблото.

При интензивна слънчева светлина, постоянен приток на свеж въздух и уме­рено поливане в периода на растеж тези бодливи красавци растат сравнително бързо. От време на време е необходимо да бъдат подхранвани със слаб разтвор на минерални торове. Те са ус­тойчиви на сух въздух редовното пръскане с топла вода е много полезно. През зимата температура­та, при която се отглеждат, не трябва да бъде под 8° С и за предпочитане без влага. Само търпеливите дочак­ват да видят цветовете на този вид кактус. Цъфти на възраст 30-40 години, периодът на цъфтеж е от март до края на април.

Плодовете са дълги до 2 см, покрити с бели, вълнисти власинки. Ехинокактусите се размножават чрез семена. Растежът на семената може да ускори, като се направят присадки, а след това отново се вкоренят порасналите екземпляри. Този вид кактуси е изклю­чително популя­рен и широко разпространен в колекциите на много гради­нари. Той е много подходящ за по­дарък и великолепна украса на дома.

 

Добавете към: del.icio.us | Digg | Svejo.net | Facebook
  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст