Начална страница | Дом | АПТЕКА В ГРАДИНАТА

АПТЕКА В ГРАДИНАТА

image

Дълги години градинарите се доверя­ват на народните средства за борба с вредителите,…

като използват редица растения, които имат инсектицидни свойства, прогонващи или унищожаващи насекомите вредители.

Можете да обградите културните расте­ния с цъфтящи видове или да обработите своите насаждения с отвари и настойки от изсушени билки. Тези инсектицидни растения съдържат алкалоиди и други вещества, които се явяват отрова за насе­комите. Растителните отрови, в сравнение с химическите средства за защита, са по-безопасни за човека и околната среда. Въпреки това обаче трябва да помните, че дори и в малки дози те не са безобидни за човека, затова, като ги използвате, трябва да се придържате към препоръчаните дозировки и в никакъв случа да не ги превишавате. Много е важно в нужните срокове да събирате растенията и правилно да ги сушите.

Трябва да пръскате и да провеждате другите обработки във вечерните часове. Много е важно да помните, че растител­ните отрови се използват с профилактич­на цел, а ако вредителите са се размножи­ли в големи количества, то се препоръчва да не увеличавате дозата, тъй като тя няма да ги унищожи. Растителните отрови в целия свят се използват с ограничения. Ето някои растения, които се използват от градинарите в борбата с вредителите.

Тагетес, турта- пъди въшки и бълхи. Можете да засадите тези цветя около растенията в лехата или редом с тиквени култури, пипер, те ще гонят насекомите. Събирайте и сушете растението по време на цъфтежа и го съхранявайте в буркан. За приготвянето на настойки се взима половин кофа сухи наситнени растения и се заливат с кофа топла вода, като се киснат две денонощия. Преди пръска­нето масата се процежда, добавят се 40 г домашен сапун, който е разтворен във вода. Тази настойка може да се използва при болестта черно краче и за обеззаразя­ване на клубенолуковиците на гладиолите от гъбни болести. Невен - сади се близо до аронията, около лехите с пипер, краста­вици, патладжани, за борба с въшки, а също така при болестта черно краче при астрите. За приготвянето на настойка се взимат 400 г наситнени съцветия, заливат се с 2 литра вода, оставят се да преседят 5 денонощия на тъмно място. След това се долива с вода до 4 литра, прецежда се и се пръскат растенията.

Картофи - можете да използвате свежи или изсушени листа срещу въшки и акари, а също така срещу вредителите по зелето, гъсеници и др. За приготвянето на разтвори се използват 1,2 кг свежи или 0,6-0,8 кг изсушени зелени листа, които се заливат с 10 литра топла вода, накисват се за 3 - 4 часа, след това се прецеждат и се пръска. За да се уловят личинките на червеите, се взима половин суров картоф, поставят се на малки прътчета и се зако­пават недалече от растенията в земята. След 5-6 дни се изкопават, вредителите се унищожават, картофите се заменят с нови и отново се закопават.

Лукови люспи -200 г люспи се заливат с 10 литра топла вода, накисват се за 4 - 5 дни, прецеждат се и се пръска растението. Последващите обработки се правят след 5 дни, но не повече от 3 пъти.

Глухарче -използва се срещу листни въшки и акари. Взимат се 400 г свежи лис­та или 200 г цели растения (с корените), наситняват се, заливат се с 10 литра топла вода (която не е повече от 40 градуса), на­кисват се за 2-3 часа, прецежда се и ведна­га се използва за пръскане на растенията.

Домати - за приготвянето на отвара се използват листата, а след събирането на реколтата - цялото здраво растение.

Можете да го съхраните и чрез изсушаване. Най-често се използват за борба с вреди­телите в градината, но те унищожават и акарите, и листните въшки. Свежата зеленина се наситнява, отмерват се 4 кг и се заливат с 10 литра вода.

Масата се поставя на огъня, оставя се кипне, като остава на котлона 30 минути, пре­цежда се. Използва се за пръскане, като се разрежда с вода (на 10 литра вода се слагат 2-3 литра настойка), добавят се 40 г домашен сапун. Сухите листа се използват в по-малки количества - по 1 кг на 10 ли­тра вода, като се накисват за 4 - 5 часа, след това масата се кипва на слаб огън за 2-3 часа, прецежда се и отварата се разрежда в съотношение 1:2 с вода.

Бор и ела - използват се свежите иглички които са пораснали през настоящата година. Трябва да вземете 2 кг, да ги зале­ете с 8 литра вода и да ги накиснете 5-7 дни на тъмно място, като ежедневно се разбърква. Полученият концентрат преди употреба се прецежда и се разрежда с вода в съотношение 1:10. Използва се в борбата с градинските вредители, а също така и срещу зелев молец и други вредители.

Чесън - използват се луковиците, су­хите листа и люспи срещу листни въшки и акарите. Срещу тях се използват 0,5 кг чесън, който се смачква или се смила на месомелачката, вливат се 3-5 литра вода, смесват се, прецежда се, а останалата гъста маса отново се залива с вода. След пре­цеждането полученият разтвор се прави 10 литра, като се добавя вода и веднага се използва срещу вредителите.

Самите инсектицидни растения могат също така да се садят около културните растения. Например чесънът, магданозът гонят някои вредители. Цъфтящите рас­тения на невена и Тагетесът се засаждат в близост до зеленчуковите лехи. Гради­нарите често отглеждат съвместно или редом лук с моркови. Фитонцидите на лука гонят морковената муха, а арома­тът на моркова не се понася от луковата муха. Ако зелето расте редом с доматите, то бълхите и акарите ще повреждат по-малко зелките.

 

 

Добавете към: del.icio.us | Digg | Svejo.net | Facebook
  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст