Начална страница | Дом | РУЖАТА - КРАСИВАТА ГОСПОДАРКА В СЕЛСКИЯ ДВОР

РУЖАТА - КРАСИВАТА ГОСПОДАРКА В СЕЛСКИЯ ДВОР

image

Ружата, Аlcаеа или Althea rosea на латински,…

от векове се е аклиматизи­рала по нашите ширини, затова вече сме забравили далечния й произход - Ки­тай. Пренесена в Европа през 16 век, това лятно мно­гогодишно цвете цъфти неп­рекъснато от юни до ав­густ. Съществуват около 60 вида - от бяло, през всички нюанси на розовото, чер­веното до прасковено оранжево. Пъпките на обикновените или кичести цветове се разтварят една след друга, като започват от долу на горе по дръжката на растението. То ще ви възнагради с нов цъфтеж през септември, ако отре­жете ниско прецъфтелите дръжки.

Мястото

На ярко слънце и на за­вет. Почвата да е добре дренирана и по-скоро ва­ровикова. На височина ру­жата може да достигне до три метра, което дава въз­можност за разнообразие в местоположението. Ето само някои предложения:

- По протежение на ослънчен калкан, особено на стара къща, пред ограда, най-добре дъсчена;

- Пред жив плет от игло­листни растения;

- Около колонките на пергола;

- От двете страни на алея;

- В дъното на цветен ма­сив или сред масив от дру­ги летни цветя като лаванду­ла, космос или хемерокалис (крин).

За съжаление ружата не понася да бъде гледана в саксия, защото дългите й корени бързо започват да страдат от липса на място, факт, който обаче не й пречи да се чувства много добре в градска среда, между фугите на паветата или в пукнатините на ас­фалта.

План за начинаещи

- Август - септември: събиране на семена.

Всеки цвят образува голяма капсула, пълна със семена. Откъснете капсул-ките, когато са напълно уз­рели, но преди да са се разтворили. Веднага след това разпръснете семената на избраното от вас място. Не очаквайте точно възпроизвеждане на рас­тението. Чарът на ружата е в пъстрота на цветната па­литра и смесването на обикновени и кичести цве­тове.

- Април - август: купу­ване на семена

За тези, които предпо­читат така наречения ин­формиран избор. Чрез контрол на хибридизация­та, производителите на се­мена могат да гарантират точните характеристики на избрания сорт. Най-често се предлага пъстър ме­ланж от ружи с кичести цветове.

- Октомври - ноември: разсаждане на растения

Ружата е изключително плодовита и разпръсква семена навсякъде, но не задължително там, където бихте искали. За да прене­сете цветето на избраното от вас място, извадете го с малко пръст около корена, докато има само няколко листа. По-късно коренът ще стане прекалено дъл­бок и изкореняването практически невъзможно.

- Пролет или есен: за­купуване на растения

Закупени от специали­зираните пазари, засаде­ните през есента ружи ще цъфнат на следващото лято.

Внимание: ръжда

Макар ружата да е многогодишно растение, след една-две, най-много три години тя ще е повале­на от болестта ръжда, чийто причинител е микроскопична гъбичка. Цве­тето е засегнато, когато на повърхността на листата се появят малки ръждиви пет­на, а от обратната страна се образуват оранжеви образувания, подобни на пъпки. Листата започват да съхнат и да окапват. Влага­та, топлината и киселата почва ускоряват процеса. Пръскайте с препарат пре­вантивно през пролетта и на две-три седмици през останалото време до есента. И да не спасите вашите ружи, те със сигур­ност ще са дали ново поко­ление.

Добавете към: del.icio.us | Digg | Svejo.net | Facebook
  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст