Начална страница | Дом | КРАСИВИ ХРАСТИ В ГРАДИНАТА - КОНТИНУС И ИБЕРИС

КРАСИВИ ХРАСТИ В ГРАДИНАТА - КОНТИНУС И ИБЕРИС

image

Континусът намята огнен плащ два пъти в годината...

Декоративните му качества са без­спорни. Народът ни обаче го познава повече като лековито растение и му е дал името смрадлика. Расте по сухи каменисти места, най-вече с южно изложение. Селекционерите са създа­ли няколко градински разновидности, които с външния си вид и биоло­гичните си особености са достойни за всяка градина, но особено за вилните места, където поливането е затрудне­но.

И смрадликата цъфти, но цвето­вете са дребни и невзрачни и погле­дът ги отминава, за да се спре по време на цъфтежа на дръжките на цветовете, когато те се разрастват и покриват с дълги власинки. Тези ярко обагрени в червено до лилаво-червено връхни метлици са лятната праз­нична дреха на котинуса и тя радва окото около 20 дни. След това деко­ративните достойнства на растението се поемат от листата. Те са гладки, кожести, отгоре зелени, а отдолу са синкавозелени. Красиви са през цяло­то лято, но през есента разкриват невероятната си хубост. Тогава се обагрят в жълто, оранжево, малиново червено и храстът изглежда като покрит с огнен плащ. Това е второто му празнично облекло.

Континусът не е много взискателен към почвата. Предпочита варовитите почви, но расте и на други, стига да не са кисели. Много е сухоустойчив и това го прави особено интересен за вилни градини, където поливането по една или друга причина е затруднено.

Иберисът е цвете на всички годишни времена

Това е дребен полухраст. На ви­сочина достига 30-40 сантиметра. Нараства бавно, стъблата му силно се разклоняват и разстилат. Листата му са дребни, издължени тъмнозеле­ни, гладки и жилави, разположени нагъсто по късите стъбла. Те не окапват през зимата и това прави растението красиво през всички го­дишни времена. Цветната си хубост разкрива в периода април-юли. То­гава се покрива с множество дребни цветчета, събрани в къси гроздове, които постепенно се удължават. Обаг­рени са предимно в бяло, но има разновидности с розови и лилаво-розови цветове. Цъфтежът на отдел­ните растения трае около месец.

Иберисът е подходящ за всяка градина, но особено голям интерес представлява за вилните дворове, където грижите за растенията не могат да бъдат всекидневни. Това се дължи на неговата голяма сухоустойчивост. Не е взискателен към почвените условия, но предпочита варовитите и открити терени, изло­жени на обилно слънце.

Добавете към: del.icio.us | Digg | Svejo.net | Facebook
  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст