Начална страница | Дом | ИКЕБАНА - НЕБЕТО, ЗЕМЯТА И ЧОВЕКЪТ В ХАРМОНИЯ

ИКЕБАНА - НЕБЕТО, ЗЕМЯТА И ЧОВЕКЪТ В ХАРМОНИЯ

image

Хората на запад от страната на Изгряващото Слънце се стремим да разберем "тайните” на нейните жители…

За тях всеки предмет притежава природна сила и те се прекланят пред нея. Успяват да видят и да предадат красотата на клонче, на цвете, дори и на камък. Думата „икебана” буквално означава "японско изкуство за подреждане на цветя”. Тя навлиза в Япония с въвеждането на будизма и заедно с него да се поднасят цветя на Буда.

Рикка

Първоначално букетите са били с проста симетрична композиция. Но от XVII век се появява стилът рикка - изправени цветя. Основният елемент символизира небето и се поставя да сочи наляво или надясно. Останалите клончета се поставят в центъра и образуват сърцевината. Стилът рикка е микрокосмос, който представя цялата вселена като природна картина.

Чабана и сейка

Пълна противоположност на рикка е опростената чабана - чайни цветя. Възниква през XVI век като част от чайната церемония. Композицията се състои от едно-две цветя, поставени в малък съд.

След рикка възниква сейка -живи цветя. Композицията е съставена от три клончета, които образуват разностранен триъгълник. Трите основни елемента “земя, “човек“ и “небе“, които се означават с термините хикае, сое и шин.

Тайната

При икебана положителната сила е “небето“, а отрицателната - “земята“. “Човекът“ ще бъде центърът на композицията, съдържащ в себе си красота и положителна сила. Така тези три еле мента представляват ос новата на структурата Н£ икебана. “Небето“ е най горе, “земята“ е най-долу, а между тях е “човекът“. Те са във вечно единство, но и всяка от тях е самостоятелна.

Какво ви е необходимо

Добри градинарски ножици;

Кензани - един малък и един голям;

Съдове - кръгли, правоъгълни или елипсовидни с височина 4-5 см.

Правилата

Подрязването на клонките и листата да се прави без колебание, така че цветето да се изчисти от всички листа и да се открие красивата му линия;

Подрязването на цвета и клонките става в съд с вода, като стъблото се подкъсява с 1-2 см;

Трябва да се правят добри цветови комбинации.

Съвети

Съдът с подредените цветя не бива да се слага в средата на масата.

Не използвайте цветя или храсти със силна лоша миризма. Прикривайте кензана със ситни камъчета или повече зеленина.

На начинаещия се препоръчва при забождането на всеки основен елемент да завърта съда с лице към себе си. Така ще бъде сигурен, че е представил клонките и цветята от най-красивата им страна.

Нашата комбинация

Предлагаме ви комбинация с карамфили и голи клончета. Нужни са ви кензан, цветен материал, плитък съд и ножица.

Поставете кензана в предния ляв ъгъл. Клончето тук е шин, на който трябва да определите дължината по описания начин. След това го забодете почти перпендикулярно, има лек наклон напред и наляво под ъгъл 10-15 градуса.

Сое се забожда пред шин и се накланя също наляво и под ъгъл 45 градуса. Хикае се забожда в дясната половина на кензана и се накланя напред и надясно под ъгъл 75 градуса. Допълнителните елементи трябва да са по-ниски от основния елемент, чиято линия ще подчертават.

 

Добавете към: del.icio.us | Digg | Svejo.net | Facebook
  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст