Начална страница | Дом | СЪВЕТИ ЗА ОСНОВНОТО ПОЧИСТВАНЕ НА ДОМА

СЪВЕТИ ЗА ОСНОВНОТО ПОЧИСТВАНЕ НА ДОМА

image

За да не се налага да сте сторъка…

В СТАИТЕ

Свалете пердетата и завесите от прозорците и ги накиснете във вода с подходящ перилен препа­рат. След известно време ги изп­лакнете и ги оставете да се изце­дят. Тънките пердета може да окачите още влажни, а завесите прострете да съхнат. В случай, че са дебели и много тежки, не ги пе­рете, а ги занесете на химическо чистене. Ако имате щори, доста­тъчно е да ги забършете с влаж­на кърпа. Текстилните щори и те­зи от промазана материя можете да накиснете във ваната или да ги почистите с мека четка.

Прозорците можете лесно да почистите със специален препарат, който се напръсква върху стъкла­та, а след това се избърсва със суха кърпа или гюдерия. Има и друг изключително ефикасен на­чин - във водата, с която ще мие­те прозорците, налейте половин чаша оцет. Накрая избършете със суха кърпа.

Вратите може бързо и лесно да почистите с вода, в която сте си­пали малко препарат за съдове.

Радиаторите на парното съби­рат доста прах, който трудно се отстранява с прахосмукачка. Пос­телете на пода вестници и с тън­ка бояджийска четка или стара четка за зъби премахнете мръсо­тията между ребрата. Накрая из­бършете с влажна кърпа остана­лите части на радиаторите.

Поставете на прахосмукачка­та накрайника за мека мебел и по­чистете всички плафониери, кор­низи, первази, рамки на картини, книги, фотьойли, дивани, а също и насъбралите се паяжини в ъглите и по тавана. Сменете накрайника на прахосмукачката и почистете пода, а меката мебел непременно избършете с влажна кърпа, особе­но ако имате домашен любимец.

Килимите или мокетите изчис­тете добре с прахосмукачката, а след това ги избършете с кърпа, натопена в оцетена вода. Така цве­товете им ще грейнат. Ако са мно­го замърсени, занесете ги на ав­томивките, където ще ги изперат с пароструйка. Така ще си спес­тите досадното търкане и трудно­то сушене.

В КУХНЯТА

За да размразите бързо хла­дилника и фризера, отворете вра­тата и поставете на един от раф­товете съд с гореща вода. Изва­дете чекмеджетата и ги измийте, а когато размразяването е прик­лючило, почистете рафтовете и стените с кърпа, навлажнена с оцет, за да отстраните неприятни­те миризми, които понякога се по­явяват във вътрешността на хла­дилника.

Изпразнете един по един шка­фовете, след това и чекмеджета­та от намиращите се в тях съдо­ве, прибори и други предмети. Мо­жете да ги избършете с влажна кърпа, натопена в специален пре­парат или оцетена вода. Измийте всичко извадено, избършете и под­редете шкафовете отново. Нак­рая измийте пода - ако е покрит с балатум или теракот, с дезинфек­циращ и ароматизиращ препарат, а ако е покрит с паркет или дю­шеме - с препарат за миене на дървени повърхности.

В БАНЯТА

Пазарът предлага широка гама от миещи и дезинфекциращи препарати за банята, а упътва­нията много добре поясняват как точно се използват те. Така можете бързо и лесно да почис­тите теракотата и фаянса. Шкафчетата и етажерките по­чистете с влажна кърпа, натопе­на в препарат, като не забравите преди това да изхвърлите всич­ки празни тубички, флакончета, кутийки и най-разнообразни дру­ги дребни боклучета. Не забра­вяйте да накиснете във вода подходящ препарат и завесата пред ваната, за да премахнете образувалите се по нея петна от сапунена пяна и евентуални пле­сени. Ако имате душ кабина, по­чистете я с препарати.

В КОРИДОРА И НА БАПКОНА

Извадете всички дрехи от стенния гардероб в коридора и ги закачете на балкона да.се провет­рят добре. Извадете и почисте­те, ако е нужно, обувките. Избър­шете отвътре с навлажнена кър­па и оставете шкафа да се про­ветри. Ако сте забелязали молци или хлебарки, напръскайте със съответните препарати и чак след това подредете дрехите и обувките.

Почистете паяжините и праха от тавана и стените с прахосму­качката и накрая измийте пода с дезинфекциращ и ароматизиращ препарат.

Изхвърлете от балкона на­събралите се боклуци. Почис­тете цветята от увехналите или загнили клонки и листа. Забър­шете саксиите и измийте чинийките им. Почистете первазите от прах и подредете отново сак­сиите. Почистете паяжините и измийте пода.

Добавете към: del.icio.us | Digg | Svejo.net | Facebook
  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст