Начална страница | Дом | КАК ДА ЗАСАЖДАМЕ ЛУКОВИЦИТЕ ЗА ПРОЛЕТНИ ЦВЕТЯ

КАК ДА ЗАСАЖДАМЕ ЛУКОВИЦИТЕ ЗА ПРОЛЕТНИ ЦВЕТЯ

image

Дълбочината зависи от големината им...

Може да си направите композиции от различни видове в един съд.

За да се радвате напро­лет на пъстрото раз­нообразие от лукович­ни растения, ще трябва да ги засадите сега. Това пра­вило важи както за градин­ските, така и за саксийните. На тях ще им е необходим около месец преди начало­то на студовете, за да се вко­ренят добре.

Преди засаждането вни­мателно разгледайте луко­виците и отделете болните и повредените. Може да ги накиснете и в дезинфекционен разтвор за около 15-20 минути. Така ще бъдете сигурни, че те ще поникнат. Ако ще засаждате цветята в градината, подберете им подходящо място. Например лалетата, зюмбюлите и нарцисите предпочитат по­вече слънце. Сцилата и ирисите ще се развиват до­бре и на полусянка. Коки­четата и минзухарите проя­вяват най-малко капризи за мястото. Почвата трябва да е рохкава, хранителна, но най-вече е необходимо да има добри дренажни свой­ства. Луковиците не понас­ят застояване на влага око­ло кореновата им система. Оптималната температура на почвата е 7-10 градуса. При по-високи температу­ри цветята няма да се вко­ренят добре, а при по-ниски може да замръзнат.

Ако искате да посрещне­те пролетта предварител­но, може да си засадите от предвестниците й в саксия.

При правилни грижи те ще разтворят цветове още през февруари-март. На дъното на съда задължи­телно направете 5 см дрена­жен слой. След това насипе­те почва и започнете да под­реждате луковиците спо­ред големината им. Най-дълбоко се поставят най-високите растения, а най-близо до повърхността - по-дребничките. Мястото им трябва да е така подбра­но, че да се получи красива композиция. Ако по края на съда поникнат високи лалета, а зад тях се сгушат ситнички кокичета и мин­зухари, въобще няма да мо­жете да им се радвате. Оп­тималното разстояние между луковиците е 1 -1,5 см. Приберете съда в тъм­но и прохладно място, но където почвата няма да за­мръзне. Преместете го на топло и светло месец преди времето, когато искате пролетта да пристигне в до­ма ви.

Ако пропуснете засажда­нето на пролетните цветя сега, може да ги заровите в почвата и в края на зимата, когато температурите се качат над нулата. При до­статъчно топло време само след месец те ще цъфнат.

 

Добавете към: del.icio.us | Digg | Svejo.net | Facebook
  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст