Начална страница | Дом | ТРЕВНИЯТ КИЛИМ В ДВОРА МОЖЕ ДА СЕ ЗАСЕЕ И ПРЕЗ ЕСЕНТА

ТРЕВНИЯТ КИЛИМ В ДВОРА МОЖЕ ДА СЕ ЗАСЕЕ И ПРЕЗ ЕСЕНТА

image

За да имате хубава зеле­на ливада в дворното място трябва да полагате много грижи…

Преди това обаче трябва да направите пра­вилния избор, което означа­ва добре да подберете трев­ната смеска. Тя трябва да се съобрази с климата, изложението и почвата. Не е без значение и това за какво ще се използва тревния килим за игри, спорт или почивка. При покупка на готови тревни смески изисквайте качествени се­мена. За да косите по-ряд­ко, предпочитайте смески с преобладание на ливадна метлица. Тази житна трева расте най-бавно и съответ­но по-рядко ще се налага да косите. Няма да имате хубав тревен килим ако засеете на сенчесто място, което е ло­шо дренирано и почвата е прекалено влажна.

Шест хитрини, за да за­сеете успешно тревата:

Избирайте най-подхо­дящото време за сеитба -това са месеците април, май или септември до ок­томври. Избягвайте летния сезон, заради горещините и оскъдната влага: тревата няма да поникне.

Унищожавайте преван­тивно плевелите с хербици­ди, които позволяват бързо засяване след пръскането им. Подобна операция се прилага и при необходи­мост от възстановяване на тревна площ.

Засейте тревата след като температурите трайно са се задържали около 15 градуса С в продължение на един месец;

Подгответе почвата -прекопайте и наторете добре, после заравнете и

утъпкайте равномерно, за да не се образуват дупки, които ще затрудняват ко­сенето. Можете да използ­вате ръчен валяк или дъс­ки, които сте привързали към обувките.

Количеството семена трябва да е достатъчно : 30-40 грама на квадратен ме­тър. За да ги разхвърляте равномерно, разделете площта на квадрати, които се маркират с малки колче­та. Семената се заравят ле­ко с гребло, утъпкват се и се "дъждуват" обилно;

Не пропускайте начал­ните грижи по поддържане: семената поникват след 10-20 дни, при това неравно­мерно, защото различните растения не покълват едновременно. Може да се появят и плевели. Запазете търпение. Плевелите ще из­чезнат след първата коситба, която се прави в сухо време, при височина на тревния килим около 15 см.

 

Добавете към: del.icio.us | Digg | Svejo.net | Facebook
  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст