Начална страница | Дом | В ГРАДИНАТА - ФОРСАЖ НА ЛУКОВИЦИ ОТ ЛАЛЕТА

В ГРАДИНАТА - ФОРСАЖ НА ЛУКОВИЦИ ОТ ЛАЛЕТА

image

Стъпка по стъпка…

1. Прекомерното засенчване по време на вегетацията може да доведе до пре­комерно прорастване и намален цъфтеж. Затова най-добре засенчвайте от време на време в съответствие с промяната на времето.

2. През първите 15 дни от засаждането на луковиците поддържайте постоян­на температура от 9 градуса. Средната температура за отглеждане през це­лия период след това е 16-18 градуса.

3. След садене поливайте няколко пъти, за да сте сигурни, че достатъчно да е достигнала до корените. Избягвайте по-нататъшно обилно поливане. Ако извадите влажна бучка от пръстта и след като я стиснете, от нея не се из­цежда капка вода, това е идеалната влажност на почвата за отглеждане на лу­ковични.

4. Използвайте свежа, плодородна, неутрална до кисела почвена смеска. Ако състава й има торф, добавете поне една трета пясък. Добрата структура и свойствата да поема вода са от особена важност.

5. Преглеждайте редовно и своевременно третирайте за различните гъбични и бактериални заболявания, преглеждайте коренчетата за тъмни петна.

6. Преди засаждане дезинфекцирайте стелажите, в които ще се отглеждат луковиците.

7. Притиснете луковиците леко в субстрата. След това покрийте повърхността на почвата със слой груб пясък. Поливайте отначало обилно, а по бреме на растежа - умерено.

8.  Поддържайте висока влажност на въздуха, за да не се засушават листа­та.

За да имате хубав тревен чим, задъл­жително направете есенно торене с фосфатни торове (калиев фосфат), за да се подхрани кореновата система през зимата. Последното косене трябва да бъде направено така, че тревата да презимува с 10-12 см височина, По тревата има доста болести - гниене на листната маса, загниване на кopеновата система, гъбични заболявания, вредители. Затова е много важно за по държането на здрав тревен чим. Използвайте хербициди срещу изникналите нея плевели. Срещу насекоми третирайте с инсектициди. Пръскайте само върху повредените участъци.

 

Добавете към: del.icio.us | Digg | Svejo.net | Facebook
  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст