Начална страница | Дом | В СТРАНАТА НА ЛИЛИПУТИТЕ

В СТРАНАТА НА ЛИЛИПУТИТЕ

image

Дори площ колкото хавлиена кърпа може да се оформи красиво с ниски растения…

За едри дървета и бухнали храсти в много градини прос­то не достига мяс­то. За щастие те имат великолепни дребнички събратя, за които е доста­тъчна и съвсем мал­ка площ.

Техният асортимент е толкова богат, че могат да се задоволят изиск­ванията и на най-придирчивите любители-градинари.

ЗА СЕНЧЕСТИТЕ ГРАДИНИ

с лека песъчлива, но плодородна почва са подходящи рододенд­роните и другите храсти от семейството на хвойновите, особено сортовете и хибридите на т.нар. якусимански рододендрон или япон­ската азалия. Много видове на това красиво растение с компактна форма, като например златистия студоустойчив рододендрон,който има едри светложълти цветове, не надвишават 100 см ръст и често се стелят по земята. Още по-скромни на височи­на са рододендронът на форест и неговите сор­тове "Glutkissen" и "Rosina", които достигат едва 25-30 см. Затова пък, когато разцъфтят техните големи червени цветове, е трудно да се повярва, че в толкова малко растение е зак­лючена толкова голяма сила.

Заедно с рододенд­роните добре изглеж­дат в малките дворчета също теснолистата калмия и нискораслата фотергила със своите бухнали бели съцветия, чиито листа наесен придобиват великолеп­на ярка окраска. Съща­та по размери, но по-студоустойчива е пла­нинската фотергила.

ЗА СЛЪНЧЕВИТЕ МЕСТА

в градината ниските храсти и дръвчета са в още по-богат асорти­мент. За най-благород­ни почитатели на слън­цето се смятат ериката и лавандулата. Наисти­на ериката независимо от ниския си ръст не е особено подходяща за малките градини, защо­то изглежда добре само когато покрива големи площи. За разлика от нея лавандулата може да украси и малък учас­тък особено в компози­ция с храстовидни рози.

Има още много храс­ти, които могат да се посадят в леха заедно с красиво цъфтящи многогодишни расте­ния. Сред тях са вечно­зелените хвойни-джуджета с изящни форми и необикновени окрас­ки, като стелещата се ела и т. нар. хоризон­тална калуна.

Добавете към: del.icio.us | Digg | Svejo.net | Facebook
  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст