Начална страница | Дом | ФАНТАЗИИ ОТ ДАНТЕЛА

ФАНТАЗИИ ОТ ДАНТЕЛА

image

Важни са и малките детайли в интериора…

С дантела може да украсите не само дрехите си, но и да си направите елегантни въздушни свещници, да "облечете" абажура, както и да я монтирате на рамката на картина. Доверите ли се на вашата фанта­зия, ще сътворите шедьоври, които ще направят подредбата на дома ви неповторима и оригинална. Използ­вайте дантели, плетени от бабите и майките ви, или ги купете от га­лантерийните магазини, но такива, които наподобяват изработените на ръка (има ги в изобилие).

(Сн. 1 и 1а). Тясна или ши­рока дантела, но с по-редки мотиви (изработени с естест­вени конци, за да е по-релеф­на плетката) опънете върху хартия или салфетка. Притис­нете или изгладете с не много топла ютия. Така детайлите от нея ще се "изрисуват" добре, само трябва да ги повторите с молив. От рисунката си напра­вете шаблон от картон. С него може да оцветите и да декори­рате порцеланова чиния или да го избродирате на ленена сал­фетка.

(Сн. 2 и 2а). Обвийте с широка дантела книжното тяло на абажура. Нап­ръскайте  обилно със златен оцветяващ спрей (или с друга багра по же­лание). След като изсъхне, дръпнете плетивото. Върху лампата ще оста­нат красивите му "следи". За раз­кош отрежете по-тясна лента от оц­ветената "мост­ра" и я залепете отдолу от  вът­решната страна с лепило за текстил, така че да се подава красиво.

(Сн. 3 и 3а). За да нап­равите свещниците, на­дуйте балон. Обърнете дантелата (дължината й трябва да е колкото диа­метъра   му),   отдолу стърчащите краища съ­берете с конец. Нама­жете я обилно с кола (размито на гъста каша брашно или нишесте с вода), за да я колосате. Оставете добре да из­съхне и изпуснете балона. Леко извийте на вън горните краища на дантелата и сложете на дъното й малки китайски ароматни свещи. Невероятно романтични са.

(Сн. 4 и 4а). За да оформите правилно ъг­лите на широките ленти от дантела, която ще за­лепите на паспартуто (полето около рамката на картината), направе­те следното: отрежете четири парчета дантела с размерите на страните на паспартуто. Преди да ги залепите, сложете ъглите един върху друг -получава се квадрат. Върху него по диагонала му залепете скоч (за да Не се разместват ъг­лите) и отрежете.

Така ще сте сигурни, че и ед­ната, и другата страна са отрязани точно и ще съвпадат при залепва­нето.

(Сн. 5). От изрезките и останалите парчета може да направите "бонбонки". Напълнете ги с ароматна смес и привържете краищата им с панделка. Може да сложите и изкуствено цвете за разкош. Сложете ги в гардероба между дрехите и бельото или ги разхвърляйте по ета­жерката за красота.

 

Добавете към: del.icio.us | Digg | Svejo.net | Facebook
  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст