Начална страница | Дом | ДЕКОРИРАЙТЕ ДВОРА СИ В ЗЕЛЕНО

ДЕКОРИРАЙТЕ ДВОРА СИ В ЗЕЛЕНО

image

Тревата, храстите и дърветата, които засадите сега, ще ви радват с ярките си багри въпреки студовете...

Есента е времето, в което можете да подготвите градината си за следващата година. Този период е подходящ за засаждане на декоративната растителност, както и за посяване на тревните смески, от които ще се роди прекрасен зелен килим.

На пазара у нас могат да се намерят различни храстовидни и дървовидни растения, които могат да създадат уют в дома ви. Сред тях е лъжекипарисът. Той представлява хвойново дърво или храст с неголеми люспести листа. Едни видове могат да се отглеждат в открита почва, а други нерядко се култивират в стая. Както всички хвойни, кипарисите се отглеждат на малко осветени прозорци, предимно северни или западни, в прохладни стаи - 10- 14 градуса, при често пръскане. Цената на такова растение е около 5 лв. при височина от 30-40 см. в саксия.

ПОДРЕДЕТЕ ЖИВА ОГРАДА

Градината можете да декорирате и с китайска хвойна. Това дърво от източните страни може да достигне 20 м височина или пък да се снабдите с него във вид на храст. Мъжкото растение обикновено е по-стройно, клонките са тънки. Сортът Blue Alps е храст с височина от 2.5 до 4 м, с диаметър на короната до 2 м, която е компактна. Расте бавно и обича светлината и е непретенциозна към плодородието на почвата. В магазините малкото растение може да бъде намерено с цена от 5 до 8 лв.

Сред интересните видове за декорация на двора е и туята, която също представлява хвойново дърво с колоновидна форма със силен ръст. До 10 години достига височина повече от 3 м и има тъмнозелена окраска. Нуждае се от достатъчно плодородна и влажна почва и се препоръчва за живи плетове. Гъстотата на засаждане в реда е 0.6 - 0.7 м.

От специализираните магазини можете да снабдите и с плачеща бреза, която е с ажурна корона от тънки, висящи клонки с нежни листа, реси и красива бяло-черна кора. Може да издържи през зимата, добре понася и слънчевото изложение, и полусянка. Цената на дърво от 1.5 м е около 70 лв. Ако го засадите обаче, трябва да го пазите от замърсен и сух въздух.

ХРАСТИТЕ ЩЕ СЪЗДАДАТ КОЛОРИТ

Люспестата хвойна пък е храстовиден сорт, умерено растящ, с няколко филизи. При 10-годишна възраст растението достига 1 м височина, но като малко можете да го намерите за около 5-10 лв.

Вайгелата е вид листопаден храст, който има гъста корона от дребни, тъмнозелени листенца. Расте до 2 м височина и се покрива през май-юни с розови цветчета. За да се развива добре, изисква слънчеви места с добре дренирани почви. Стойността на корен младо растение е 6 лв.

Бугенвилията също е едно от растенията, които могат да придадат колорит на вашата зимна градина. Засадете го сега, за да му се радвате догодина. Бугенвилията е увивно или пък пълзящо растение и на височина достига до 2.5 м. При от глеждането на такъв вид обаче трябва да имате предвид, че не обича студовете и се развива добре на слънце. Стойността на вече пораснало растение е близо 60 лв.

КИЛИМЪТ Е ВЪПРОС НА УМЕНИЯ

Полагането на килима в градината е едно от забавните неща през есента, защото напролет домът ще ви радва с плътна и подравнена зеленина. Можете да си изберете между английския райграс, който се продава за 5 лв. килограма или пък бяла или червена детелина за около 3 лв. срещу 100 г. От чешката тревна смеска “Спорт“ пък можете да купите 0.5 кг, които ще ви свършат работа за 25 кв. м. Препоръчителната норма за засяване на 100 кв. м терен е от 2 до 5 кг в зависимост от желаната бързина за постигане на ефекта на плътен тревен килим.

 

Добавете към: del.icio.us | Digg | Svejo.net | Facebook
  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст