Начална страница | Дом | ЧУШКИ НАДНИЧАТ ОТ ПРОЗОРЕЦА

ЧУШКИ НАДНИЧАТ ОТ ПРОЗОРЕЦА

image

Зеленчукът може да се отглежда няколко години в саксия…

През есента, преди началото на сланите, можете да изкопаете от градината малки храстчета сладки чушки, на които са останали дребни плодове. По този начин ще си осигурите през зимата витаминозна реколта. Чушките са многогодишна култура и ако им се създадат необходимите условия, могат да растат не само една година. Наистина, в края на ноември и началото на декември, когато светлината е недостатъчна, те не дават плод.

С малко грижи растението ще изживее втора младост

Но не бива да се изхвърлят храстчетата. Добре е почвата да се смени с по-плодородна, да се подрежат старите клончета приблизително до половината и поливането да продължи. Ако има възможност, добре е да им се осигури допълнително осветление. След известно време на старите клонки ще се появят млади листенца, после - нови филизи. Чушките ще цъфнат и ще вържат плод. През лятото презимувалите храстчета се връщат в парника.

Растенията могат да се оставят на балкона в саксии или кофи, без да се пресаждат. Не бива да се забравя за редовното поливане и подхранване. Когато застуди, отново се пренасят в зимната квартира.

Лютите мъници отдавна си имат фенове вкъщи

Вкъщи лесно може да отглеждат и люти чушки. Храстчетата не са големи и не са необходими големи саксии. Лютите чушки се размножават със семена и странични филизи. Те бързо се вкореня-ват, ако се откъснат и се засадят в рохкава наторена пръст и им се осигури влага, като се захлупят със стъклен буркан. След около три месеца засаденият филиз ще се превърне в красиво храстче, ще цъфне и скоро ще даде и плод. Само на едно растение едновременно ще цъфтят, завързват и узряват многобройни миниатюрни чушчици. В процеса на узряването плодовете изменят окраската си и затова на едно растение може да бъде представена почти цялата цветова гама. Такива храстчета са и декоративни и при добри грижи могат да дават плод в продължение на 5-6 години. Растенията се подхранват постоянно с изкуствени торове, всяка пролет пръстта в саксията се сменя и целогодишно вкъщи има чушки.

Добавете към: del.icio.us | Digg | Svejo.net | Facebook
  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст