Начална страница | Дом | ОГЛЕДАЛО В КУХНЯТА ПРЕДПАЗВА ОТ ИЗЛИШНИ КИЛОГРАМИ

ОГЛЕДАЛО В КУХНЯТА ПРЕДПАЗВА ОТ ИЗЛИШНИ КИЛОГРАМИ

image

За да се избавим от излишните килограми,…

обикновено се подлагаме на безмилостни диети, прекарваме много часове от свободното си време в задушни фитнесзали или се запасяваме от аптеките с безбройни хапчета и чайове, които топят мазнини, убиват апетита, прочистват организма и правят още хиляди вълшебства. А вместо да подлагаме организма си на подобни изпитания, нека се запознаем с някои от принципите на фън шуй. Древнокитайското учение ще ни помогне да контролираме теглото си, като управляваме собствената си енергия и я разпределяме правилно по тялото си.

Избави се от всички излишни вещи в дома - това е един от основните принципи на фън шуй. Дрехи, обувки, съдове, играчки на децата, Застояла козметика, лекарства с изминал срок и още куп неща, които използвате рядко или изобщо вече не са ви нужни, само „задръстват“ пътищата на енергийните потоци. Друг основен принцип е - всяка вещ в къщата има точно определено място и функция. Ние ще се спрем по-обстойно на кухнята.

В много домове кухните поради най-различни съображения са превърнати на трапезарии, които нямат врата. Така на домакинята, която прекарва по-голямата част от времето си у дома в кухнята, не й се налага непрекъснато да отваря и затваря тази врата. И тъй катовлиза там „безпрепятствено“, тя автоматично, без 9а се Замисля, слага по някоя хапка в устата си - крайче хляб, парче шоколад, останало от децата; или опитва от мусаката и от кекса, които току-що е направила. За да се предпази от многото съблазни, които я чакат в кухнята, това помещение непременно трябва да има врата.

И за предпочитане е тя да не е от прозрачно стъкло. Ако вратата не влиза в концепцията ви 3а обзавеждане, сложете на входа на кухнята ресни от макраме, щора или някакво друго изобретение на вътрешния дизайн. Важното е между вас и помещението, в което се намират „Забранените удоволствия“, да има преграда.

А в кухнята хладилникът и кутията за хляб не бива да стоят на видно място, така че погледът да пада веднага на тях. Поставете ги в някой ъгъл или ниша. Ако помещението не позволява това, ^маскирайте“ ги с красива завеса, покривка или декоративно фолио, които отвличат вниманието от същинската им функция - да съхраняват продукти за ядене.

На видно място в кухнята аранжирайте предмети, които не са свързани с храна - например ваза с цветя, малък телевизор, красива стойка за вестници и списания или дори телефон. Не забравяйте, че всеки предмет в черен цвят, поставен в северния сектор на кухнята, насочва енергийния поток в руслото на духовността.

Често в нашите кухни печката епоставена до мивката. Фън шуй учи, че това са противоположни стихии - огън и вода, които трудно могат да съществуват една до друга. Ако пространството в кухнята ви не позволява да ги разместите и да ги отдалечите една от друга, „помирете ги“, като поставите между тях някакъв дървен предмет - дъска за рязане на хляб, дъска за сервиране на сирене или поднос. Дървото можете да замените и с някакво растение или с предмет в зелен цвят. Последователите на фън шуй смятат, че не бива да се яде в помещението, в което се готви. Разбира се, в България домовете, в които стопаните могат да си позволят да имат отделени кухня и трапезария, не са болшинство. Но с помощта на паравани и преградки, можете да разделите едно помещение на зони. А по принцип всяка една стая освен спалнята е подходящо място за хранене на семейството.

Масата за храна трябва да има кръгла, осемъгълна или овална форма. Избягвайте масите със стъклен плот. Те разсейват енергията и тя „изтича“.

По възможност сервирайте храната в керамични съдове. Масата трябва да е красиво подредена дори когато в момента не се храните на нея. Там трябва да стои само фруктиера със свежи плодове. Не слагайте съдинки с дребни бонбони, солети, бисквитки.

Блюдата сервирайте едно след друго - първо, второ, трето, а не слагайте всичко, което сте приготвили, на масата. Китайците започват със студени блюда - риба, месо, зеленчуци и плодове; след това приемат топли ястия - супи, каша, тестени изделия; и накрая десерт - сладкиши, бонбони, плодове. Алкохолните напитки се пият на малки глътки по време на целия обяд. Китайците закачват по стените на кухните си огледала. Когато блюдата се отразяват в тях, те „удвояват“ броя си и у хората, които се хранят по-бързо, се създава илюзия 3а засищане на апетита. Това явление те наричат „да нахраниш огледалото“. Това е още една от причините, поради които сред последователите на фън шуй има .много по-малко хора с наднормено тегло, отколкото сред тези, които предпочитат да се любуват на собствения си образ и »обличат“ в огледала коридорите, баните и спалните си.

 

Добавете към: del.icio.us | Digg | Svejo.net | Facebook
  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст