Начална страница | Дом | ИСПАНСКИЯТ ЗЮМБЮЛ СЪЗДАВА ЛЯТНА ФИЕСТА

ИСПАНСКИЯТ ЗЮМБЮЛ СЪЗДАВА ЛЯТНА ФИЕСТА

image

Бримеурата (Brimeura), известна още като испански зюмбюл…,

представлява многогодишно луковично растение. Цветовете му са събрани в рядко съцветие, поникващи са, сини. Листата са приземни, тънки, в основата са сраснали.

Цветоносът е гол. Плодът представлява обратноконусовидна кутийка с остър връх. Семената са кръгли, черни. Луковицата е с издадено дънце, съставена от една дебела люспа, външната люспа е суха.

Красотата и ароматът на цветовете е известен отдавна на цветарите.

Аметистовата бримеура (В. Amethystina) е най-известният вид. който се използва в културното цветарство. Расте на сухи каменисти склонове на височина до 2000 м. Учените го наричат и аметистов зюмбюл. Това е единственият вид, който се продава в магазините. Растенията са високи от 10 до 30 см. Съцветието носи от 14 до 18 цвята, които седят в пазвите на дълги прицветници. Цветовете са тръбовидно-камбанковидни, поникващи, 1-1,5 см дълги, яркосини. Тичинките са на къси влакънца, на два реда прикрепени към средата на тръбичката на околоцветника. Листата са от 6 до 12, тънки, 10-20 см дълги и 0,4-0,6 см широки, месести, първо лежат, а след това се изправят с порастването нарастението. Луковицата е яйцевидна, до 2 см в диаметър, горната люспа е светлокафява. Цъфти в началото на лятото в продължение на 7-10 дни.

Испанският зюмбюл може да расте на полусянка на добре дренирана почва. Отглежда се на участъци с добър дренаж.

Размножава се през есента, когато разрасналите се гнезда на луковиците трябва да се деляти засаждат на групи на дълбочина 6-8 см на разстояние 10 см. Размножава се чрез семена, детки, листови резници. Обилно плододава, образува луковици-детки и има способността за възобновявяне - формира придатъчни пъпки на листата и люспите. Луковицата, 2-2,5 см в диаметър, е с една сочна люспа, която се възобновява ежегодно.

Използва се много добре като масово растение в каменистите градини и алпинеумите.

Растението е студоустойчиво.

Тайните на успеха

Светлина: Слънце.

Поливане: Умерено, осигурете добър дренаж.

Подхранване: Преди засаждане.

 

Добавете към: del.icio.us | Digg | Svejo.net | Facebook
  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст