Начална страница | Дом | ПИСКЮЛИ ЗА ИНТЕРИОРА

ПИСКЮЛИ ЗА ИНТЕРИОРА

image

Известно е, че една трета от уюта на дома се пада на пердетата и на килима…

И несъмнено е така, защото щом ги подмените, веднага добивате усещането, че влизате в непознат до сега апартамент. Но докато килимът, или каквато и да е друга подова постелка, си остават непроменени, то пердетата могат да се аранжират според вкуса и настроението на домакинята.

Щом ви се прииска да промените излъчването на интериора, започнете от пердетата. Най-лесното, което можете да сторите, е да ги привържете с елегантни панделки или връзки с пискюли (сн.А). Ще се промени не само външният имвид, но и ще дозирате светлината вкъщи. Можете да промените завесите не само в стаите или в дневната, но и завесите между антретата, а също и тези, които резделят трапезарията от кухненския бокс. Освен това пискюли можете да прикачите и в ъглите на декоративна възглавница или върху Дамаската на изящен стол.

Шнур с пискюли .можете да омотаете върху голяма свещ, саксия с цветя или върху специфичен елемент от интериора - въпрос на фантазия и каприз.

Най-напред обаче ще трябва да се снабдите с подходящи конци като багри и дебелина. За всяко перде си набавете по две пробити топчета с диаметър около 5-6 см, две халки с диаметър около 4 см и два накрайника, които да съответстват на размерите на топчетата. Тези топчета могат да бъдат от дърво, стъкло или месинг.

Дървено топче можете да вземете от стар гердан или от стари металически ролки за навиване на коса, които може да откриете забутани в някое чекмедже.

И така - да обобщим: за едно перде ще са ви необходими две топчета, две халки, два накрайника, два вида конци - копринени, вълнени, памучни, ножица, дебела игла за вълнени конци. Ще ви трябва още парче дебел картон с ширина, която да съответства на ресните на пискюла.

Изработва се по следния начин:

Върху картона намотайте по-тънкия конец, докато получите желан брой ресни. Срязвате ги в единия край, а в другия ги завървате с конец (сн. 1).

Отделно правите по-дебели ресни от вълнен конец чрез усукване и ги завързвате като втори пласт върху оформения вече пискюл.

Около халките намотавате два слоя конци. Първо покрийте дървото с дебелия вълнен конец, а с по-тънкия декорирайте халките по ваш вкус. За по-лесно използвайте дебела игла, но можете да го извършите и само с пръсти (сн. 2). За да не се размотаят конците, накрая ги залепете с безцветно лепило или под-пъхнете краищата им под стегната намотка.

С помощта на иглата облечете и топчетата с дебели конци (сн. 3).

Края на пискюла промушетепрез декорираната халка, а после и през топчето (сн. 4).

Отделно усучете по-дебел шнур, с който да прихванете самото перде. Дължината му е по ваша преценка и според плата на завесата. В двата му края нанижете пискюлите и накрайниците (сн. 5).

Добавете към: del.icio.us | Digg | Svejo.net | Facebook
  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст