Начална страница | Дом | РИЦАРСКАТА ЗВЕЗДА - ФЕЕРИЯ ОТ ЦВЕТОВЕ

РИЦАРСКАТА ЗВЕЗДА - ФЕЕРИЯ ОТ ЦВЕТОВЕ

image

Хипеаструмът е красиво, но същевременно непретенциозно цвете…,

което идва от топлите и влажни райони на Южна Америка. От този род са известни 75 вида луковични - тропични и субтропични растения. Те били пренесени в Европа за първи път през 1693 г. Наричат хипеаструма Царя на цветята и Рицарска звезда заради невероятно красивите му цветове.

Листата му са лентовидни, тъмнозелени и месести. Цъфти основно през зимата, повторният му цъфтеж е през август-септември. Цветното стъбло е кухо, а съцветията са едри, фуниеобразни, от 2 до 6 на брой. Багрите са изключително богати - всички нюанси от червено до бяло, едноцветни и двуцветни.

За да цъфтят всяка година, необходимо е да прекарат период на покой. Обикновено от септември растенията се засуша-ват постепенно.

Хипеаструмът се размножава чрез семена или луковици детки. Детките се образуват около луковицата-майка. Идеалното място Я за това красиво цвете е первазът на югоизточния прозореца. Отглежда се на умерена температура - през лятото не по-висока от 25 градуса, а през зимата не по-ниска от  5-6 градуса.

Отначало растенията се поливат умерено, но след появяването на листата - обилно. По време на покоя се полива рядко, но не трябва да се допуска засушаване. Събуждането Към вегетация може да стане от януари, като в помещението се поддържа температура 18-20°С. Цъфтежът настъпва  5-6 седмици след събуждането. За появата на повече пъпки е добре веднъж в седмицата растението да се подхранва с тор за цъфтящи видове.

Ако се налага да пресаждате хипеаструма, най-добрее това да става след цъфтежа. Бъдете много внимателни с луковицата, за да не по-вредите крехките й корени. Не притискайте почвата около нея, а трамбовайте само по края на саксията. Не забравяйте на дъното на саксията да сложите дренажен слой, защото като всички луковични и това растение не понася преовлажняване.

Детките, които сте отстранили от основната луковица, се засаждат поотделно в малки саксии, запълнени с почвена смес от компост, парникова пръст, листовка, чимова пръст и пясък в съотношение 2:2:2:1:1.

Луковиците не трябва да се засаждат много дълбоко, а винаги горната им част да бъде над повърхността на почвената смес. Младите растения започват да цъфтят след 2-3 години.

 

Добавете към: del.icio.us | Digg | Svejo.net | Facebook
  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст