Начална страница | Дом | НАУЧЕТЕ ДЕТЕТО ДА ИГРАЕ

НАУЧЕТЕ ДЕТЕТО ДА ИГРАЕ

image

Ако детето се поинтересува от даден предмет, то вие може заедно да го разучите…

Под вашето ръководство детето бързо ще научи свойствата на новата играчка и така следващия път то само ще играе с него. За целта вие трябва да отделите нужното време и да покажете на мъника новата придобивка. Същевременно вие му давате нови познания и по този начин ускорявате процеса на разучаване в дадена област

Детето все още не вижда опасността във външната среда и може да вземе предмет, който не е толкова безопасен. В такъв случай трябва да проявите твърдост и постоянство в действията си. Преди да вземе какъвто и да е предмет, детето е длъжно да попита първо родителя за позволение.

Не викайте и бъдете твърди в това, което казвате. Виковете и крясъците заменете със спокоен и твърд тон и правете това всеки път Когато постоянно се крещи на детето или пък в един момент дадено нещо се забранява, а след това се позволява, детето става непослушно и само за себе си избира кога да ви послуша и кога не.

Забраните трябва да бъдат последователни. Желателно е и другите членове на семейството също да бъдат солидарни с вас и да ви подкрепят в това, което забранявате и разрешавате на детето.

Как да установите правила

Всички родители се сблъскват с проблема, когато детето започва да поглежда и да проявява интерес към предметите на възрастните. В тези случаи повечето не знаят как да процедират. Когато забранят дадено нещо на мъника, то мигновено започва да плаче и не желае да играе с неговите играчки. Какво всъщност е предназначението им? Играчките карат децата да научават нови неща и да развиват интелекта си. Всичко, което попада в ръцете или пред очите на детето, има едно-единствено послание, а именно изследователско. Но невинаги можем да разрешим всичко на детето и тогава настава истинската драма и родителите не знаят как правилно да постъпят. Ето няколко съвета, с които ще научите детето на послушание:

Уважавайте детето - това не значи да го вържете за каишка. Бъдете разумни във възпитанието и същевременно строги. Не се бойте да бъдете твърди.

Разумната и последователна строгост винаги се приема от детето и не го кара да се съпротивлява.

Говорете уверено. Децата чувстват неувереността в гласа и в такива случаи игнорират забраните на възрастните.

Добавете към: del.icio.us | Digg | Svejo.net | Facebook
  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст