Начална страница | Дом | АВОКАДО В САКСИЯ

АВОКАДО В САКСИЯ

image

Превърнете екзотичния плод в красив храст за стаята…

Ако в родината си Америка авокадото е плодородно дърво с вишна до 20 м, в саксия то е привлекателен храст с едри листа далеч по-скромни размери. За повечето хора авокадото е плод от магазина - едър, месест и с голяма костилка в средата. Малцина знаят, че от нея може да порасне красиво тропическо растение, което да се използва за украса на дома.

За да превърнете плода авокадо в декоративно растение, първо трябва да отделите костилката и да я почистите от всички остатъци. След това идва сложното - трябва да пробиете няколко дупки в костилката по обиколката й, за да мушнете вътре връхчетата на клечки за зъби, с които ще я закрепите над бурканче с вода. Заострената част трябва да е отгоре, а плоската едва да докосва водата. Когато бурканчето се запълни с корени, засадете младото растение в саксия с градинска почва и добавена глина, но така, че поне половината от костилката да остане навън.

След две-три седмици се показва първото нежно стръкче, което расте бързо и за няколко месеца от него се развива младо растение. Отначало то е неугледно - с право стъбло и няколко листа, но с течение на годините се превръща в разкошен стаен храст.

Авокадото обича силната светлина, но в младавъзраст трябва да се предпазва от преките слънчеви лъчи. Предпочита влажна и хранителна почва, по възможност -леко кисела.

Не бива да се допуска почвената повърхност да засъхва. Въздушната влажност трябва да е висока, иначе листата пожълтяват и изсъхват по периферията си. Температурата трябва да варира между 18 и 25 градуса, като всяко рязко колебание може да доведе до изсъхване и загиване на цялото растение. Авокадото може да се подрязва едва след като надхвърли метървисочина, за да се стимулира разклоняването му. Ако се прихване от клонка, развива дребна и храстовидна корона, докато семенните растения наподобяват малки дръвчета.

В домашни условия цъфти много рядко след навършване на 20-25 годишна възраст.

Цветовете на авокадото са впечатляващи. Всеки от тях има и женски, и мъжки генеративни органи. В едната половина на деня цветът се отваря и тогава „активни” са само женските части, които поемат цветен прашец от другите цветове. През втората половина на деня цветът се затваря и се отваря повторно (след като е опрашен), но този път сам отделя прашец. По такъв начин се предпазва от само-опрашване. Този уникален ритъм на цъфтеж е поредното свидетелство колко изобретателна е природата в стремежа си да стимулира кръстосаното опрашване. Понеже цветовете не траят дълго време (обикновено само един ден), дървото образува голям брой от тях по време на цъфтежния си период - така от почти всеки цвят гарантирано се образуват плодове.

 

Добавете към: del.icio.us | Digg | Svejo.net | Facebook
  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст