Начална страница | Дом | НЕКА ДА Е ТОПЛО!

НЕКА ДА Е ТОПЛО!

image

В случай че желаем да си купим радиатор или печка, как да ги изберем?...

Много от нас са изключили повечето радиатори, ако не и всички, въпреки обещанията за по-ниски сметки благодарение на задължителното топлинно счетоводство. Затова търсим други начини да сгреем домовете си - например с електрически уред. Какво искаме от него - бързо и равномерно да затопля помещението, да поддържа желаната температура, да не харчи много ток и да не струва "майка си и баща си". На всички тези изисквания отговарят два вида отоплителни уреди - маслените радиатори и вентилаторните печки.

Как да изберем подходящия за нас?

За разлика от познатите ни "сухи” радиаторимаслените се нагряват по-бавно и желаният температурен режим се достига след около 30 мин. Това се дължи на техния принцип на работа - първоначално се загрява маслото, монтирано в излъчва топлината си в помещението и я поддържа по-дълго време. Маслените са по-здравословни от стария вид, защото не изсушават толкова много въздуха. Повечето модели освен терморегулатор имат и превключвател на мощността, който осигурява затопляне на няколко степени. Освен това са с термоограничител. Той автоматично ги изключва от електрическата мрежа, ако температурата на повърхността на уреда превиши определени градуси - това осигурява безопасността при ползване. По-усъвършенстваните модели са с програмиран таймер, който ги включва и изключва по предварително зададен от вас режим.

По конструкция маслените радиатори са панелни и секционни. Първите - с резервоар за маслото във вид на плосък панел, заемат по-малко място и са удобни за по-тесни стаи. Вторите са по-обемни, защото са сглобени от няколко еднотипни секции, но пък работната им площ е по-голяма и затова са по-продуктивни и сгряват по-обширни помещения.

Ако вече сте си избрали радиатор, при първото му включване го сложете на най-високата степен на затопляне и го оставете да работи няколко часа. През това време проветрявайте помещението - така ще "изгоните" неприятната миризма, която обикновено се усеща в началото. Не се стряскайте от бълбукащия звук, който издава при първото включване - той не е признак за неизправност на уреда.

Вентилаторните отоплителни печки

работят на друг принцип. В пластмасов или метален корпус са монтирани нагревателен елемент и вентилатор, който издухва затопления въздух. Повечето модели са с два вида термостати - първият позволява нагряването до избраната от вас температура и дава възможност за пълно изключване на нагревателя, така че през лятото уредът може да се ползва като обикновен вентилатор за разхлаждане. Вторият осигурява безопасността, като предотвратява прегряването на самия прибор. Някои модели са снабдени и с филтър за прочистване на въздуха, така че удоволствието е двойно - топъл и свеж полъх.

Предимство на вентилаторните печки пред маслените радиатори е, че те са по-евтини, затоплят стаята много по-бързо - само за няколко минути. Най-мощните обикновено са с метален корпус и служат успешно за големи помещения.

Правила за безопасно ползване

Не включвайте вентилаторна печка в стая с площ, по-малка от 4 кв. м.

Не я използвайте за сушене на пране и не я покривайте с нищо.

Винаги я дръжте във вертикално положение върху суха иравна повърхност.

Останалите правила са като за всички електроуреди - не ги ползвайте във влажни помещения (освен специалните печки за баня), не ги слагайте близо до други източници на топлина, на вода и до леснозапалими предмети, не оставяйте шнура върху нагрети повърхности, не го прегъвайте или затискайте.

 

Добавете към: del.icio.us | Digg | Svejo.net | Facebook
  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст