Начална страница | Дом | ПРИЧУДЛИВИ ПОЛИЦИ УВИСВАТ ПО СТЕНИТЕ

ПРИЧУДЛИВИ ПОЛИЦИ УВИСВАТ ПО СТЕНИТЕ

image

Ако желаете да впечатлите гости и приятели у дома…,

или пък просто сте фен на неординерните линии в мебелите, можете да си направите полици по стените, чиито причудливи форми ще носят изненада за виделите ги за пръв път и ще ви карат да се гордеете със себе си всеки ден.

Предлагаме ви два варианта на полици - спираловидна полица за книги и дискове и V-образна - предназначена за папки, дребни предмети и украшения.

Спираловидната полица се изработва от тънка, не повече от 0,6-0,8 мм листова ламарина, огъната така, че размерите й да бъдат по дължина, височина и широчина съответно 73х78х 13 см. Върху шлосерска или дърводелска маса правите огъвач на ламарина, така че да можете да я огънете според предложената спираловидна форма. За да не ви „избяга“ ламарината по време на работа или да не ви нарани, върху масата изработете от малки летвички модел, в който ще поставите ламарината. Дървените летвички се правят успоредни, така че успоредните линии да следват спираловидната форма на полицата. Както се вижда от илюстрацията, на 4-5 места спиралната полица се „застопорява“ в показния вид с помощта на дървени летви, захванати за двете успоредни стени на ламарината с по два винта. Летвите освен за опора, служат и като място, където се поставят книгите или дисковете.

Винтовете са със скрита глава, за да може да не се показват над повърхност на ламарината. Както ламарината, така и летвите могат да себоядисат в подходящ цвят, например със сива боя за метал или бежова за дърво.

Втората полица се изработва от тънък пласт плексиглас, също огънат под формата на разперена буква V. В този случай ограничения няма и можете да разперите повече или по-малко плексигласа. Самата полица се прави oi две успоредни ленти плексиглас, огънат след леко нагряване, за да се поднови пластичността му, като успоредността се затваря с по две странични триъгълни парчета плексиглас, залепени с лепило за пластмаса, още докато плексигласа е нагорещен за изкривяването.

Закрепването и на двете полици за стената на подходящо място в стаята става с помощта на дюбели за бетон и винтове на поне 3-4 места.

Добавете към: del.icio.us | Digg | Svejo.net | Facebook
  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст