Начална страница | Дом | ЗИМНИ КВАРТИРИ ЗА ЧУВСТВИТЕЛНИТЕ РАСТЕНИЯ

ЗИМНИ КВАРТИРИ ЗА ЧУВСТВИТЕЛНИТЕ РАСТЕНИЯ

image

Средиземноморските гости понасят първия сняг на терасата, тропическите обаче загиват…

Един от най-важните проблеми за любителя цветар е да не изпусне момента, когато трябва да се внесат чувствителните към студ саксийни растения от балкона и терасата и да се подготвят за зимата.

Преди или след първото застудяване

Продължителността на пребиваване на саксийните растения на открито зависи от температурата на въздуха, от времето и от тяхното разположение. Понякога растението трябва да се прибира още през септември, а друг път може да се остави до първите сериозни студове. По правило средиземноморските видове, като лавровишна, и маслина, са способни понесат лекото застудяване. Могат да ги победят само силните и продължителни студове. Затова през времето на първото застудяване, съпроводено със сняг, все още можете да ги оставите на балкона или терасата. Обикновено след това времето отново става по-меко и при оставянето му на свеж въздух растението получава допълнително закаляване, а голямата част от вредителите загиват. Но тропическите видове, като хибискус, бугенвилея и абутилон трябва да се приберат още преди първото застудяване. Критичното време за тях настъпва при температури, по-ниски от 8 градуса. При минусови температури листата им потъмняват и растенията загиват.

Хладното помещение е задължително

Това се отнася за зазимяването на средиземноморските и субтропическите видове. Ако ги преместите на по-топло място, те ще продължат да растат. Новите израстнали клонки ще бъдат слаби и болни. Затова за лавровишната, олеандъра и маслината е по-добре зимната им квартира да бъде в студен гараж, отколкото в топла стая. За по-голямата част от саксийните видове най-благоприятно е слабо отоплено помещение тип зимна градина. На по-тъмно място могат да презимуват много малко видове, и то само ако е достатъчно прохладно. Листата на нара и лантаната при такива условия опадат - така потребността им от влага е минимална, поливането е по-рядко и съвсем малко. В края на февруари трябва да ги преместите на топло и добре осветено място, където те отново оживяват.

Най-доброто място за видове като розмарина, миртата и цитрусовите растения, които през зимата се нуждаят от добро осветление, е под прозореца.

 

Добавете към: del.icio.us | Digg | Svejo.net | Facebook
  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст