Начална страница | Дом | ДОМАШНИ ЛЮБИМЦИ - КАК ДА ГИ ПОДГОТВИМ ЗА ЗИМАТА

ДОМАШНИ ЛЮБИМЦИ - КАК ДА ГИ ПОДГОТВИМ ЗА ЗИМАТА

image

Не предлагайте на котките добавки…

Колкото по-малко слънце прониква през прозореца, толкова по-ленива става писаната. И ако при това стопанинът й започне да я храни активно, и най-стройното зверче с наближаването на зимата ще плувне в тлъстини. Втова няма нищо хубаво. На котката й е много по-трудно да стопи излишните килограми, отколкото на вас. Във фитнесзалите засега не пускат четириноги, а с диета нито едно животно няма да се захване. На дебеланковците никак няма да им е весело. Такива животни боледуват от диабет исърдечна недостатъчност и живеят няколко години по-малко.

Да увеличите дажбата може само на кучетата, които живеят в къщичка на двора. Ветеринарите препоръчват тяхното меню да стане с няколко процента по-калорично.

На паша

През зимата най-полезната трева за котката не е валерианата, а покълналият овес или пшеница. Зеленината ще помогне на вашата писана да прочисти стомаха си от топчетата косми и ще й служи за забавление - на нея ще й е приятно да гризе сочните стъбълца. В тези растения обаче хранителните вещества и витамините са малко.

За утоляване на витаминния глад купете на любимката си специална комплексна добавка към храната. Не бива обаче да давате на котката и кучето аскорбин - техният организъм сам си изработва толкова витамин С, колкото му трябва.

Никакво къпане!

Ако не сте успели да направите баня на питомеца си преди настъпването на студовете, отложете тази процедура за пролетта. Миенето силно изсушава кожата, дори ако използвате специален зоошампоан. Тя става чувствителна, лющи се, а козината губи блясъка си.

След разходка може да измиете лапите на кучето и да почистите корема и муцуната му там, където са се изцапали. Ако забележите пукнатини по възглавничките на лапите му, намажете ги със специално масло.

Погрижете се за козината им

За да мине благополучно сезонното линеене, всеки ден вчесвайте питомеца си. Може да правите това с четка, тя е подходяща за котки и кучета с всякакъв тип козина /колкото по-гъста е козината, толкова по-едри трябва да са зъбците/. Линеенето продължава до месец и половина. Ако процесът не спре и създава на животното много грижи /например появил се е сърбеж или плешивини/, обърнете се към ветеринар. Такива симптоми говорят за алергии или гъбички. Макар че най-често проблемите с козината се дължат на неправилно хранене.

Добавете към: del.icio.us | Digg | Svejo.net | Facebook
  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст