Начална страница | Дом | ПАПРАТИТЕ СЕ ОТГЛЕЖДАТ ЛЕСНО И РАСТАТ БЪРЗО

ПАПРАТИТЕ СЕ ОТГЛЕЖДАТ ЛЕСНО И РАСТАТ БЪРЗО

image

Родът на папратите нефролепис включва около 30 вида…

и са най-разпространените саксийни растения от това семейство. Те са лесни за отглеждане, нарастват бързо и съвсем млади растения осигуряват водопад от зеленина. Затова са подходящи за отглеждане от начинаещи любители на цветята.

Изберете на папратите светло място, но то трябва да е защитено от преките слънчеви лъчи. Най-подходящата температура през зимата е 18 градуса. През лятото можете спокойно да изнесете растенията на балкона. Почвата трябва да е непрекъснато влажна, защото растението произхожда от тропическите гори. Но в същото време не трябва да допускате преовлажняване на субстрата. За да предотвратите загниване на корените, на дъното на съда направете дебел дренажен слой. Използвайте за поливане само мека, хладка и престояла вода. Необходимо е да поддържате постоянно висока въздушна влажност около листата. В противен случай те ще започнат да съхнат. Нефролеписът обича всекидневно пръскане. В периода на растеж е добре да подхранвате растението всяка седмица със силно разреден тор за декоративни видове. В периода на покой - от октомври до февруари, намалете поливането и прекратете подхранването.

Когато корените на възрастното растение напълно изпълнят съда, през пролетта го пресадете. Това се случва обикновено през 2-3 години. Младите папрати се пресаждат всяка година. Горната част на корена трябва да остане над почвата. Първата седмица след преместването в нов съд, папратите се поливат по-обилно, за да не завехнат долните листа.

Ако по долната повърхност на листата се образуват кафяви точки, не се тревожете. Това са спори. Размножаване на растението от тях обаче става доста трудно в домашни условия. Но може да опитате. Отрежете лист със спори и го оставете завит в целофан за седмица. Когато семенцата опадат, ги посейте в торфена смес. Поливайте редовно ине допускайте засъхване на почвата. След 2-3 месеца трябва да се появят първите кълнове. Когато пораснат до 3-4 см ги пикирайте. Но най-лесният начин за размножаване на папратите е като разделите коренището на възрастно растение.

 

Добавете към: del.icio.us | Digg | Svejo.net | Facebook
  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст