Начална страница | Дом | КАЛАТА ДАРЯВА СПОКОЙСТВИЕ И УВЕРЕНОСТ В ЛЮБОВТА

КАЛАТА ДАРЯВА СПОКОЙСТВИЕ И УВЕРЕНОСТ В ЛЮБОВТА

image

Белите цветове се появяват най-често през зимата…

* Обича слънцето.

Кала (или още Зантедесхия) пази семейния съюз, придава увереност и помага да покажете чувствата си пред този, който по-рано се е страхувал от това,

Калата /Zantedeschia, Call а/ е от семейство Ароидни и произхожда от блатата на Южна Африка, Името си дължи на италианския ботаник Зантедески. Отглежда се почти в целия свят. Има два вида кала вечнозелената и цветните хибриди, често наричани миникали.

ВЕЧНОЗЕЛЕНИТЕ ВИДОВЕ КАЛА СА БЛАТНИ РАСТЕНИЯ, което означава, че обичат тежка и мокра почва. Тези растения се отглеждат като ризома - вид дебела и дълга грудка. Отстрани израстват малки грудчици.

ЗАСАЖДА СЕ ВЕРТИКАЛНО, с "очите" нагоре. Погледнете страничните грудчици - заострените им краища трябва да са нагоре. Засадете на дълбочина 8-10 см и поставете на пряко слънце или частична сянка. Пазете корените хладни като покриете с тор, компост или слама. Белите цветове се появяват най-често през зимата или пролетта, но по принцип могат да се появят по всяко време на годината. Цветовете обикновено достигат височина около 60-90 см и ширина 10-15 см.

МИНИКАЛИТЕ ОБИЧАТ СЛЪНЦЕТО

Цветните хибриди се наричат минивкали, защото цветовете им са по-къси от тези на Aethiopica. Но това не е особено точно, защото някои цветове могат да бъдат доста дълги (до 63 см) и доста големи (до 13 см). По принцип хибридите цъфтят през лятото. Цветните кали обичат песъчлива и добре дренирана почва и местоположение на директно слънце или частична сянка. Те могат да се отглеждат еднакво добре в саксии или в градината.

ЛЕСНО ЗАГНИВАТ

Засадете ги, когато времето се затопли, защото комбинацията студ + влага води до загниване. Грудките се поставят на дълбочина 8-10 см с "очите" нагоре. Дори да засадите фудката наопаки или настрани, това няма да повлияе на растежа, така че не се тревожете особено. Калите обичат слънцето, но обичат да им е хладно на корените. Това е и не позволявайте засъхване на почвата, защото това може да доведе до заспиване на грудката. Ако сте посадили грудката в свежа пръст, няма нужда.

МОЖЕ ДА ПОЛУЧИ ТОПЛИНЕН СТРЕС

Твърде високите температури могат да доведат до липса на цветове, а при 24°С се получава топлинен стрес. Оптималните температури са 18°С дневни и 13°С нощни. При по-високи температури осигурявайте сянка, за да се запазят корените хладни. Посипването на слой тор или компост запазва хладни корените.

ОТРЯЗВАЙТЕ ПРЕЦЪФТЕЛИЯ ЦВЯТ

Отрязването на прецъфтелия цвят позволява на грудката да започне да натрупва запаси за следващата година.

НЕ РЕЖЕТЕ ЛИСТАТА, защото те подсигуряват хранителни вещества за нарастването на грудката, формирането на семена отнема много от силата на растението и ако искате голяма грудка за следващата година, отрежете вехнещия цвят.

РАЗМНОЖАВАТ СЕ И ЧРЕЗ СЕМЕНАВЪВ ВЛАЖНА ПОЧВА. Ако искате семена, оставете цвета върху растението възможно най-дълго. Ако погледнете в повехналия цвят, щевидите заформя-нето на зърнообразна плодна структура. Колкото по-дълго стои цветът върху растението, толкова по-голяма става плодната структура. Може да откъснете едно от зрънцата, да го стиснете и потриете между пръстите си, и от него трябва да излезе поне едно семе. Посадете семето във влажна почва като го покриете със съвсем тънък слой почва. Много скоро ще имате бебета кали. Можете да засадите семената веднага. Отнема около 2 години, за да достигне грудката размер за цъфтеж. Новите растения може да се различават от майката!

 

Добавете към: del.icio.us | Digg | Svejo.net | Facebook
  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст