Начална страница | Дом | ЗАТЪМНЕТЕ КОЛЕДНАТА ЗВЕЗДА, ЗА ДА ИМА ЯРКИ БАГРИ

ЗАТЪМНЕТЕ КОЛЕДНАТА ЗВЕЗДА, ЗА ДА ИМА ЯРКИ БАГРИ

image

Коледната звезда /Пойнсетия/ отдавна е станала символ на коледните празници...

Родината й е Мексико, където се среща под формата на храсти или дървета. Листата на растението са елипсовидни с ясно очертани жилки, с дълги дръжки. Във върховете на стъблата листата се променят и образуват розетка, която се обагря в червено и прилича на "звезда". Има сортове, чиито цветове са в розово, бяло, бяло-кремаво дори в зелено. Има и двуцветни варианти. Същинският цвят представлява няколко дребни цветче-та, разположени в средата на цветната розетка.

За да имат листата на растението ви ярка багра, трябва да спазвате някои прости правила. Вечер му осигурявайте абсолютна тъмнина -най-добре е 14 часа пълен мрак и 10 часа дневна светлина, което може да стане просточрез затъмняване на помещението в което държите коледната звезда или тя да се прибира в тъмен килер, гардероб или даже кашон. Простата рецепта е затъмняване в 17-18 часа вечер и откриване в 7-8 ч. сутрин.

Цветето предпочита прохладно място

Ако искате красивите цветове на коледната звезда да ви радват по празниците, трябва да положите специални грижи за нея. Имайте предвид, че цветето предпочита прохладата. Затова е добре да го отглеждате на светло място, неогрявано директно от слънчевите лъчи, при температура 18-20 градуса. Не дръжте саксията близо до отоплителен уред! През лятото я изнесете на балкона или на друго място защитено от вятъра.

Поливайте коледната звезда задължително с вода със стайна температура. Правете го, когато усетите, че пръстта е засъхнала. Саксията не бива да подгизва от вода! По време на коледните празници поливайте малко, като държите почвата постоянно влажна. След прецъфтяването намалете поливането. През лятото цветето по-често се нуждае от вода, а листата се пръскат.

Торете често растението с течна тор, която слагайте в саксията на всеки 14 дни по време на цъфтежа. През лятото правете това на всеки 7 дни.

След прецъфтяване отрежете стъблата

Когато коледната звезда прецъфти, т.е. завяхнат червените листа и окапят зелените, отрежете стъблото 10-12 см над пръстта и посипете отреза с прах от дървени вътлища, за да спре изтичането на млечния сок. Стъблото се прерязва, за да се предизвика разклоняване през следващата вегетация. После приберете растението в хладно помещение и от време на време го поливайте, но с малко вода.

След като мине опасността от слани, сменете пръстта в саксията и я заровете на слънчево и запазено място в градината.

Коледната звезда се нуждае от богата почвена смес - листовка, угнил оборски тор, малко градинска пръст и повечко пясък. В началото поливайте с малко вода и увеличавайте постепенно количеството й заедно с нарастването на растението.

Ако няма къде да заровите саксията, просто я изнесете на балкона.

Растението се размножава лесно

Цветето се размножава много лесно през пролетта чрез вкореняване на зелените връхни резници. Потопете ги във вода, докато пуснат коренчета.Засадете ги в саксия с богата на хумус почва.

 

Добавете към: del.icio.us | Digg | Svejo.net | Facebook
  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст