Начална страница | Дом | ДОМАШЕН МАЙСТОР - АКО ТРЪБАТА КАПЕ…

ДОМАШЕН МАЙСТОР - АКО ТРЪБАТА КАПЕ…

image

С течение на времето вследствие на корозията и водното налягане на местата,…

където кондензира влага върху поцинкованите тръби на водопроводната мрежа, се по-явяват пукнатини и язвички. През тях първоначално прокапва, а след това и протича (сн. А). За да се справим с тази беда, временно запушваме протеклите места с тъй наречените хомути, докато си набавим необходимите материали и инструменти за подмяна на повредения участък от тръбата. Хомутите се състоят от две половинки, които се затягат с болтове гумено уплътнение около повреденото място.

Подмяната на повредения участък става така:

Спира се водата. Тръбата се отрязва най-малко на 30 см от увреденото място (сн. 1).

Отрязаната част се развива от най-близкото резбово съединение. Ако няма такова, по същия начин се отрязва и от другия край.

Нарязва се резба на отрязаните части от водопровода, като тръбата се държи здраво с тръбен ключ (сн. 2).

Навива се от едната страна муфа и от другатастрана холендър. Премерва се на място дължината на новата тръба, която ще се вгради, като се предвиждат дължини и за навиване в муфата и в холендъра.

Новото парче тръба се отрязва с ролков тръборез (сн. 3). С него се отрязва чисто и перпендикулярно на оста на тръбата.

Новото парче тръба се стяга здраво в менгеме и от двете му страни се нарязва резба, като нарязваното място се смазва с масло (сн. 4).

За да не преплъзват калчищата, резбата се награпява с ножовка.

Калчищата се навиват от втората навивка на резбата до края на тръбата се намазват с уплътняваща паста (сн. 5).

На единия отрязан край на тръбопровода се навива муфата и в нея новото парче тръба, като неподвижната част винаги се придържа с втори тръбен ключ (сн. 6).

На другия край се навиват двете половинки на холендъра, съответно на новото парче тръба и на отрязания край на тръбопровода. Двете половинки на холендъра с уплътнението се притягат една към друга с холендровата гайка и с помощта на два тръбни ключа (сн. 7).

С това подмяната на повредения участък от водопровода е завършена. Ако в инсталацията има медни тръби, те трябва да следват винаги след поцинкованите. В противен случай отделящите се при окисление медни йони предизвикват корозия по вътрешната повърхност на поцинкованите тръби.

 

Добавете към: del.icio.us | Digg | Svejo.net | Facebook
  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст