Начална страница | Дом | АЗАЛЕЯТА - БАГРИ И СВЕЖЕСТ ОТ ИНДИЯ

АЗАЛЕЯТА - БАГРИ И СВЕЖЕСТ ОТ ИНДИЯ

image

През декември върховете на младите растения се пензират…

Един пришелец от Индия все повече се настанява в домовете на българските любители цветари. Това е азалея индика. Спада към сем. Ерикови. Тя е вечнозелено многогодишно храстовидно растение с вдървенено стъбло. Ценността на азалеята се състои в това, че цъфти от декември до май.

Размножаването става с резници

Всички сортове азалея се размножават чрез резници, които може да се вземат от средата на март до средата на април и от средата на юли до средата на август. През пролетта резници се вземат от растения, пензирани през юли миналата година, а през-лятото - от пензирани през пролетта на същата година. Използват се полувдървени леторасти с дължина 8-9 см, получени след резитбата. Отрязват се трите най-дълги листа на резника, като се оставя 0,5 см от дръжките

им. Останалите листа се отрязват наполовина. Резниците трябва да се вземат само от здрави и добре развити растения. Засаждат се на дълбочина 3 см в хранителен субстрат от дребен чакъл, който се поставя на дъното на саксията. Над него се посипва около 3 см едрозърнест пясък и над него 8-10 см иглолистна почва. По този начин резниците бързо се вкореняват и образуват силна коренова система. При температура 20-22° вкореняването продължава около 40-50 дни.

След засаждане резниците се поливат обилно, а след това всеки ден се оросяват с вода със стайна температура до пълното им вкореняване.

Първите цветни пъпки се махат

През декември, т.е. 2-3 месеца след пресаждането в друг съд, върховете на младите растения се пензират, за да се образуват нови леторасти и да сеоформи храстът.

Първите цветни пъпки се премахват, за да се подобри растежът на леторастите. През март се прави второ пензиране и се извършва резитба на първите 4-5 летораста. След това азалеята се пресажда в саксии с добър дренаж. Азалеята се отглежда в ниски и широки саксии. Почвата трябва да е приготвена от равни части иглолистна почва и торф. Растенията се поливат и се оросяват с хладка вода. Водата не трябва да съдържа вар и хлор. Добре е да се полива с дъждовна и снежна вода. Водата от чешмата се подобрява, като се оставя да престои едно денонощие. Торовете също не трябва да съдържат хлор, защото той е отрова за азалеята.

През време на цъфтеж не трябва да се оросява

Най-благоприятната температура за развитието на азалеята е 18-20°. Растенията трябва да се поливат умерено всеки ден и да се оросяват един път в денонощието, а през горещите дни два пъти. Растенията страдат от засушаване, но не понасят и излишна влага. Водата в подложката се оставя 2-3 часа и след това трябва да се излее. През зимата азалеята се полива внимателно, като се сипва вода в подложката, за да не се преовлажнява почвата. Три-четиригодишните азалеи се пресаждат през две години веднага след цъфтежа. Силно разрасналите се корени се отрязват.

 

Добавете към: del.icio.us | Digg | Svejo.net | Facebook
  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст