Начална страница | Дом | КОЛЕДНО ДЪРВО В САКСИЯ

КОЛЕДНО ДЪРВО В САКСИЯ

image

Коледата е на прага, а вие още нямате коледно дръвче…

Колебаете се между отрязана или изкуствена елха. Има и трети вариант - в саксия. Ако предпочитате живо дърво, което да запазите и след празниците, може да избирате между смърч, бор или ела.

Коледните дръвчета са студенолюбиви, но няма да им навреди, ако ги внесете вкъщи за десетина-петнайсет дни и ги украсите за празниците. След това изнесете дървото на балкона и изчакайте пролетта, за да го засадите в градината пред къщата или пред блока.

Какво дръвче да изберем

Ако имате малки деца, купете красивият смърч Picea Glauca Konica. Цветарите казват, че децата го предпочитат. Той има плътна маса и изглежда прекрасно, след като го украсите.  Кичестият смърч е перфектното коледно дърво, защото расте много бав-но - по 4,5 см на година, и е подходящ за отглеждане на балкона в продължение на 4-5 години. Ако го пресаждате в друга саксия, изберете тя да бъде с 2-3 номера по-голяма от настоящата. Пресаждайте всяка година в по-голям съд, защото, ако саксията е малка и през зимата корените са опрени в пластмасовия съд, растението може да измръзне. С него ще забравите грижите около купуване на коледно дърво всяка Коледа. Засаден навън, този смърч достига 4-5 метра височина. Изберете ли елхата Abieskoreana, ще имате дърво с естествена украса от шишарки. Традиционалистите, които държат да украсят елха с класическа форма, със сигурност ще се спрат на смърча Piceaabies, който е копие на рязаната елха и струва 30 лв. Някои държат коледното дърво да бъде черен бор, който да освежи дома с тръпчивия си аромат.

Как дасе грижим за дървото в саксия, докато е у дома

Докато е в стаята, го поливайте през два дни. Когато го изнесете навън, не го поливайте. През зимата почвата му замръзва, то спи и получава влага от дъждовете и снеговете. На пролет кореновата му система започва отново да се развива и може да се засади навън. Направете го през април, май или октомври. Не забравяйте, че този тип дървета са свободолюбиви и няма да се чувстват добре задълго в саксия.

Само стайната елха, която се отглежда у дома през цялата година, няма нужда от засаждане в земята. Миниелхата идва от остров Норфолк и достига едва 90 см. През зимата се отглежда при температура 12-15 градуса, като игличките й се пулверизират.

 

Добавете към: del.icio.us | Digg | Svejo.net | Facebook
  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст