Начална страница | Дом | КОЛЕДЕН ВЕНЕЦ НА ВРАТАТА ЗА ЗДРАВЕ И ПЕЧАЛБИ

КОЛЕДЕН ВЕНЕЦ НА ВРАТАТА ЗА ЗДРАВЕ И ПЕЧАЛБИ

image

Сушените плодове и цветя са задължителни за декемврийските дни…

Когато  дойдевремето на коледните празници, един символ на светлия ден присъства навсякъде. Венецът от борови клонки се превърна в традиционна украса за дома, офиса, дори и на улицата. Практичните търговци пък вече предлагат какви ли не разновидности на красивата декорация, която да е естетична, но да може да се ползва за всякакви нужди.

Според старо народно поверие коледният венец се изплита от чемшир и се поставя на вратата за здраве, берекет и щастие в семейството.

Това се е правело, защото в шиповете на растението се оплитало злото,

за да не влиза то в дома

Днес венецът се изработва от борови стръкове или ела, които са символ на здраве. Клонките, сплетени във формата на кръг, означават още и вечния кръговрат на живота, а декорирани с различни играчки, панделки и блещукащи фигурки, те придават празнично настроение на всеки, който мине пред вратата ви. Естественият венец е най-красив и уха-нен. Той може да се изработи в най-различни форми, които са закачливи и приятни за окото. Романтиците го предпочитат сърцевиден, за шегобийците са зайчета, бутилчици и шапки от борови клонки. Цената на естествен венец върви около 5 лв. с декорациите. Важно е да се знае обаче, че тези венци

увяхват на прекалено топло и сухо място

За целта поставете ги върху предмети, пълни с вода. Освен поставени на вратата, венците се кипрят в цялата къща. Те са подходящи за основата на свещници. Така топлата светлина ще добие още по-тържествен вид, а стаята ще засияе. Украсата на масата ще довършите, като поставите венец в средата. В него може да поставите панер. Коледният венец ще ви радва, ако го поставите и на прозорците удома. Нареден върху подходяща форма за основа, украсата пък е може да се оформи и с изсушени плодове, зеленчуци и ядки, които ще го направят особено атрактивен. Коледната борова украса е много красива, когато се постави над камината. Венецът може да бъде и

под формата на гирлянд

разположен върху интересни повърхности като шкафче за телевизор или видео, малки масички, фуги в стената. Панерите за плодове мигом ще запраз-нуват коледните празници, когато се на-кипрят със свежа зеленина, а Стойките на високите лампи могат да се увият със свеж гирлянд.

 

Добавете към: del.icio.us | Digg | Svejo.net | Facebook
  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст