Начална страница | Дом | ПОЗНАВАТЕ ЛИ ЦВЕТЯТА-ПОДПРАВКИ?

ПОЗНАВАТЕ ЛИ ЦВЕТЯТА-ПОДПРАВКИ?

image

Обикновено хората се интересуват от цветята,…

за да ги засадят в саксия или да декорират градината си с тях. Знаете ли, че историята на растенията ни разказва, че украсата съвсем не е единствената им функция. Представяме ви няколко многофункционални растения.

Френски естрагон

Латинското име на това растение означава "малък дракон'1, вероятно заради размесените му корени. В градината засадете естрагона на добре огрято от слънцето и защитено от ветрове място. Отрязвайте внимателно младите листа, но не вземайте повече от две от клон.

В кухнята естрагона замества солта и пипера при подправянето на оцет, сосове и салати. Тази подправка е подходяща и за пилешко месо и всякакви гозби на грил. Можете да прибавите няколко листа естрагон в бутилка, за даароматизирате напитката.

Независимо дали във вид на разтворена във вода есенция, естрагонът действа добре на стомаха. Може да се използва и като лек против хълцане.

Градински чай

Би трябвало да има градински чай във всяка градина. Въпреки че това растение предпочита по-осветените от слънцето места, то би могло да поникне почти навсякъде. Подрязва се от време на време, за да не стане прекалено буйно.

Името му произлиза от латинския термин salvus ("спасен"). Това подсказва благотворною въздействие на градинския чай върху организма. За римляните това е била свещена билка, носител на всички добродетели. Колкото до китайците, те консумирали толкова много чай, че дори разменяли робите си срещу кутийка от скъпоценната трева.

Всяка част от градинския чай отделя аромат едновременно опияняващ, камфоров и малко горчив. За ваша информация в света съществуват над 500 вида градински чай.

В кухнята тази фина билка се използва за приготвянето намножество сосове и плънки. Отмедицинска гледна точка градинският чай е богат на витамините А и С и е отлично средство за предпазване от грип.

Кориандър

Това растение предпочита богата почва и слънчево изложение. Името му означава "съпруг на смрадливка" и може би идва от неприятната миризма, която се носи от пресните му семена. Някога хората са го смятали за силно отровна билка.

За разлика от повечето билки, кориандърът има доста декоративен вид. Листата му са свет-лозелени, а цветчетата - бели и бледо розови.

Ароматът на листата му е характерен за ориенталската кухня. Стритите зърна от кориандър са отлична подправка за ориз, омлети, картофено пюреи тестени изделия. Някои кулинари използват свежите листа от кориандър като добавка за салати или като гарнитура към ястия. Кориандърът е и полезен за здравето: отварата от него действа тонизиращо и е полезна за стомаха.

Добавете към: del.icio.us | Digg | Svejo.net | Facebook
  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст