Начална страница | Дом | СТОЛЕТНИКЪТ ЦЪФТИ САМО ВЕДНЪЖ

СТОЛЕТНИКЪТ ЦЪФТИ САМО ВЕДНЪЖ

image

Дори хората, които въобще не се интересуват от растения, познават агавето…

Само че погрешно го наричат кактус. Славата си този американски сукулент дължи на прочутата напитка текила, която се приготвя от него.

Около 400 вида агаве (Agave) растат в пустините и полупустинните на Централна Америка, из южните щати на САЩ и по островите на Карибско море. Още през XVI век някои от тях са били пренесени в Европа и се отглеждат като декоративни растения. Днес агавето е натурализирано почти във всички топ ли страни и особено по Средиземноморието.

Името агаве означава благороден, забележителен, превъзходен и се дължи на масивния, тържествен вид на растенията. Всички те са многогодишни безстъблени или с много късо стъбло сукуленти. Листата им, събрани в прикоренова розетка, са в повечето случаи много големи, месести, твърди, завършват с мощен шип, а по краищата си имат яки извити или прави бодли. Баграта им може да е зелена, сива, синьо-зелени при някои видове е прошарена по периферията на листата с жълти или бели ивици. При всички видове листата са покрити с дебел восъчен слой.

Агавето е известно още с името столетник, защото се шири мнението, че цъфти веднъж на сто години. Наистина повечето видове цъфтят само веднъж в живота си, и то в силно напреднала възраст, но в никакъв случай това не е стотният им рожден ден.

Цъфтящото агаве е забележително зрелище.

Над мощната листна розетка се извисява огромен, висок до 10 м цветонос, окичен с хиляди жълтеникави камбановидни цветове. След прецъфтяването майчиното растение загива, но на негово място израстват много дъщерни розетки.

Обикновено агавето се използва при декорирането на градини, паркове и големи помещения. Като стайни растения се отглеждат някои дребни видове, които нарастват бавно.

Като пустинно растение агавето предпочита да е настанено на силно огрявано от слънцетомясто.

През зимата се полива рядко, а през лятотоумерено.

Докато времето позволява, агавето се държи на открито на най-припечното място. Когато застудее, се внася в помещение, където температурата е 5-10 градуса, за да презимува. Най-подходяща е зимна градина, но може дори на стълбищната площадка.

Младите екземпляри се пресаждат през 2-3 години в добре дренирани съдове. Почвата трябва да е хранителна, но пропусклива. Непременно се следи кореновата шийка да остане над почвеното равнище.

Размножаването става с отделянето на дъщерни розетки. Те се вкореняват лесно в песъчлива почва и нарастват бавно, поради което не се налага да се прехвърлят често в нови съдове.

Тайните на успеха:

Светлина: Много слънце.

Вода: Умерено рядко поливане.

Подхранване: С разтворим тор 1-2 пъти през лятото.

 

Добавете към: del.icio.us | Digg | Svejo.net | Facebook
  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст