Начална страница | Дом | С КАКВА НАПИТКА ДА ПОЛЕЕМ ЯСТИЕТО?

С КАКВА НАПИТКА ДА ПОЛЕЕМ ЯСТИЕТО?

image

И в каква чаша да сервирате…

Червеното вино по правило се поднася при температура 17-18 градуса, като преди консумация бутилката се оставя отворена - тогава то има по-добър вкус. Вино в оригинално шише се отваря пред гостите. Ако пък е наливно, то се сервира в кани.

Гърлото на бутилката се увива в бяла кърпа и тогава се отваря, за да се избегне нараняване, ако шишето се счупи. Домакинята налива .малко първо на мъжа си и в своята чаша, след това напълва чашите на гостите и накрая допълва двете чаши. Виното никога не се пие на екс. Първият тост се вдига от домакина.

Студените предястия се поднасят с вино "Ризлинг", а към руската салата вървят вината "Тамянка", "Димят", "Мискет" или леки червени вина. Към омлета, пудинга или десертите се сервират сладки или газирани сладки вина. Специално за торти, кремове, пасти - бели десертни вина. Към тъмните и дивечовите меса -силно червено, а към белите меса (риби и птици) – бели средносилни вина.

Аперитив се поднася в тумбеста чаша със средно-високо столче или по-отворена чаша с високо столче.

Концентрати като сливова, джин и други се сервират в малки чаши със или без столче- стъклени или керамични.

Бяло вино се налива винаги в чаша със столче, за да не се затопли в ръката.

Десертни вина се поднасят в чаши с ниски столчета, по- малки по обем от чашите за бяло вино.

Червено вино се пие в кръгли, не-извити в горната част чаши със средновисоко или без столче.

Уиски се сервира в чаша с равно дъно и отвесни стени, чийто обем е по-голям, отколкото на чашите с вино, за да може да се допълват с лед и сода. Ледът се поднася в отделен съд, а содата - в бутилка.

Коняк се налива в различни по големина яйцевидни чаши със средновисоко столче, формата на чашата се избира така, че ароматът на напитката да се запази.

Коктейли се сервират във високи чаши с конусовидно или заоблено дъно и със средновисоки или ниски столчета.

Ликьори винаги се поднасят в малки чаши, формата е по избор.

Бира се пие във високи чаши или халби с дръжка, стъклени, може и оригинални керамични.

Боле се поднася в стъклени или керамични купи. Към сервиза има чаши и стъклена лъжица за разсипване.

 

Добавете към: del.icio.us | Digg | Svejo.net | Facebook
  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст