Начална страница | Дом | СТАЙНИТЕ ЦВЕТЯ МОГАТ ДА ЦЪФТЯТ ПРЕЗ ЦЯЛАТА ГОДИНА

СТАЙНИТЕ ЦВЕТЯ МОГАТ ДА ЦЪФТЯТ ПРЕЗ ЦЯЛАТА ГОДИНА

image

Повече от 70 години любителите цветари се радват на това прекрасно растение…

Смята се, че родината на стайната теменужка е далечна Африка. Може би и затова цветето е познато още и като африканска виолетка. Пренесено е в Европа преди 110 години. В специализираните институти са създадени хиляди сортове. И всичките те са прекрасни. Цветовете са най-различни - кичести, къдрави, звездовидни, а багрите - розови, тъмночервени, светлосини, бели, жълти, оранжеви, едноцветни или двуцветни.

Кои са най-честите проблеми и как да ги отстраним

Ако теменужката не цъфти най-вероятната причина е недостатъчната светлина, особено през зимата. Лошо се отразяват на цъфтежа сухият или студеният въздух, твърде честото пресаждане или неотстранява-нето на прецъфтелите и повредените листа. Преместете растението на друго, по-подходящо място. Временно то ще преболедува, но после отново ще се появят цветове.

Пожълтяващи и кафяви петна по листата

Вероятно сте поливали със студена вода. Не забравяйте, че африканската теменужка обича хладката вода. Друга вероятна причина може да е сухият въздух, директните слънчеви лъчи, прекалено наторяване.

Увиснали листа със загнили краища

Вероятната причина е преполиването или рязка смяна на температурата, което често води до загниване в основата на растението. За съжаление този проблем не може да се контролира и цветето трябва да се изхвърли.

Бледозелени листа с дълги дръжки, завити краища на листата

Вероятно растението е било простудено. Трябва да знаете, че минималната температура трябва да е около 15 градуса. Ако държите цветето на перваза на прозореца, при по-студени нощи, трябва да внесете на по-топло място.

Плесенясали листа и цветове

Вероятната причина е болестта брашнена мана. Непременно откъснете и унищожете болните листа, спрете да пулверизирайте листата и напръскайте със системен фунгицид.

В последните години хит на пазара са стелещите видове

Тяхното стъбло образува много разклонения с розетки от листа, които са по-широки от тези на. стандартните сортове. Всичките са хибриди. Някои от тях са с миниатюрен или полуминиатюрен размер. Много добре стоят във висящи саксии.

Тайните на успеха

Дръжте теменужката на топло. Пазете от въздушни течения и рязка смяна в температурата. Внимавайте листата да не се допират до стъклото на прозореца. Почвата почти винаги трябва да е влажна. Поливайте под листата, за да не ги мокрите. От време на време използвайте метода чрез потапяне. Отстранявайте веднага прецъфтелите цветове, а на по-старите растения -страничните розетки. Растението трябва да е в малка саксия. Когато пресаждането стане наложително, използвайте пластмасова саксия. Редовно пулверизирайте с хладка вода с много фин пулверизатор и пазете от ярките слънчеви лъчи, за да не повредят листата.

Добавете към: del.icio.us | Digg | Svejo.net | Facebook
  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст