Начална страница | Здраве | ЗДРАВОСЛОВНО УВИТИ

ЗДРАВОСЛОВНО УВИТИ

image

ГРИПНО ВРЕМЕ…

Майката природа и изобретателността на хората са създали редица ценни лекове, някои от които днес намират при­ложение. Към тях със си­гурност спадат компре­сите. Най-популярният пример е компресът на прасците за спадане на температурата.

Преди всичко трябва да подчертаем, че комп­ресите и всички други домашни средства не би­ва и не могат да замес­тят лекарската диагно­за и терапия. И винаги трябва да се внимава за евентуални противопо­казания. Домашните ле­кове нямат „указания за ползване", но върху рани, алергична кожа или ин­фекции може да причи­нят повече вреда, откол­кото полза. И все пак, в повечето случаи си стру­ва да опитаме, защото домашните рецепти обикновено са евтини, лесни за изпълнение и из­ненадващо ефикасни.

Какво представлява компресът? В общия слу­чай това са една или по­вече кърпи, които се сла­гат около или върху част от тялото (при­мерно, увиват се около крака или върху гърди­те). Кърпата може да е су­ха и топла, студена и влажна, напо­ена в някаква течност или отвара - то­ва зависи от целта на лечението. Доста странни са нещата, с ко­ито се пра­вят компре­си: наред с билкови чайо­ве, стрити семена, мас­ла и подправки, се изпол­зват и хранителни про­дукти.

Добри примери са след­ните: при настинка комп­реси с лавандулово масло, при възпаления на пикоч­ния мехур - с евкалипт, при запек - парен компрес с бял равнец, увиване със зелеви листа при ставни болки, с арника - при натъртване и контузии, с полски билки - при раз­тегнати мускули.

За успеха на лечението наред с активното ве­щество е важна темпе­ратурата. Горещите компреси засилват кръвоснабдяването и затоп­лянето на горните кожни пластове. По-дълбоките пластове и дори вътреш­ните органи също биват по-добре кръвоснабдени. За преуморени мускули са подходящи горещи комп­реси.

Охлаждащите компре­си действат противовъз­палително, против поду­ване и ограничават при­тока на кръв. Но могат да действат и точно об­ратно: когато изстудя­ването е кратко, то по­вишава притока на кръв и кара организма да произ­вежда повече топлина. Това може да понижи кръвното налягане и да направи дишането по-дълбоко.

При настинка (или грипна инфекция, но не ис­тински грип), с хрема и болки в гърлото, помага компрес с картофи. Не-белени картофи се сваря­ват, горещи се слагат върху памучна кърпа и се намачкват. След това -наложително - се прове­рява топлината им, ина­че има опасност от изга­ряне. Когато са приятно топли, компресът се сла­га на врата за около по­ловин час, отгоре увит с вълнен шал. Картофите дълго време поддържат топлина.

Компрес със свинска мас: 50 г мас се стопя­ва, добавят се няколко капки ментово масло или евентуално масло от мащерка, разбърк­ват се добре. Проверява се температурата -мазнината може да стане много по-гореща от картофите - и се на­мазва върху гърдите и гърба. Отгоре се сла­гат памучни кърпи. Този компрес трябва да се махне, преди да изсти­не. Облекчава бронхитната кашлица.

При лека температу­ра, се правят охлажда­щи компреси с извара. 250-500 г извара със стайна температура се разпределя върху вът­решната кърпа. Слага се върху гърдите и ос­тава толкова дълго, до­като не се възприема ве­че като топла. Действа противовъзпалително, понижава температура­та и облекчава болки.

Ако компресите не по­магат или до една сед­мица кашлицата не е значително подобрена, обърнете се към лекар.

Добавете към: del.icio.us | Digg | Svejo.net | Facebook
  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст