Начална страница | Здраве | ВОДОРАСЛО ОТ ЧЕРНО МОРЕ ПРОГОНВА ХОЛЕСТЕРОЛА

ВОДОРАСЛО ОТ ЧЕРНО МОРЕ ПРОГОНВА ХОЛЕСТЕРОЛА

image

В нашето Черно море Cystoseira barbata е позната ка­то кафяво, червено или брадато водорас­ло. Представлява многогодишно...

В нашето Черно море Cystoseira barbata е позната ка­то кафяво, червено или брадато водорас­ло. Представлява многогодишно ра­стение със силно раз­клонено тяло, с метличести тънки раз­клонения. Можете да си го наберете от крайбрежните камъ­ни и скали или от сте­лещата се подводна "нива" (тъмните участъци в море­то). От последната вълни­те откъсват снопчета и ги изхвърлят на брега, къде­то те се разстилат като гир­лянди, така че можете да си съберете и от там по всяко време на годината, особено когато морето е по-бурно. Щом изсъхнат на пясъка, водораслите потъмняват до черно.

Събраните пресни водо­расли се промиват счешмя-на вода и се оставят да съ­хнат. Наситняват се и в то­зи вид се използват за отва­ра като билка. Съдържат йод, бром, албинова киселина, полизахариди, пиг­мент. Полизахаридите от водораслите поемат течно­стите от организма. Те на­бъбват в стомаха и създа­ват усещане за ситост. За­това цистозеира барбата се използва за потискане на апетита, за отводняване и за редуциране на теглото. Изследователи са изолира­ли от водораслото веще­ства, който имат свойство­то да намаляват мазнините и захарите в тялото. Това обяснява ефикасността на растението при лечението на затлъстяване.

Йодните съединения пък задържат развитието на артериосклерозата и намаля­ват нивото на холе­стерола. Благо­приятно влияят и при гушавост (струма). Водораслото е под­ходяща допълнител­на терапия към ос­новното лечение на диабета, но това трябва да става под постоянното наблю­дение на лекаря. Приготвя се отва­ра, като 1 с.л. наситнена су­ха билка се вари 10 мин. в 1 л вода. От прецедената течност се пие 3 пъти днев­но по 1 с.л., час преди хра­нене. Останалата отвара се съхранява в хладилник, в добре запушена бутилка. Лечението трябва да се из­вършва винаги под лекар­ски контрол, особено кога­то затлъстяването е съче­тано със заболяване!

Прясното (неизсушено) водорасло е като балсам за леки кървящи кожни рани. След като се измие добре, то се налепва върху раната.

Добавете към: del.icio.us | Digg | Svejo.net | Facebook
  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст