Начална страница | Здраве | ХРЕМАТА МАЖЕ ДА СЕ ПРЕВЪРНЕ В СИНУЗИТ

ХРЕМАТА МАЖЕ ДА СЕ ПРЕВЪРНЕ В СИНУЗИТ

image

Към усложненията на хремата спада синузитът - възпалението на носните кухини…

Те представляват разклонена и изпълнена с въз­дух система от кухини, стигащи чак до челото. Покрити са с лигавица, която се самопочиства чрез отделяне на секрет, който пък изтича през малък отвор към носа. При хрема този отвор мо­же да се запуши и възпалението се разпространя­ва в страничните синуси.

КОЙ СА ПРИЧИНИТЕ?

Причина за синузита може да не бъдат единс­твено бактериалните и вирусните заболявания. Той може да бъде причи­нен и от деформирана носна преграда, получе­на в резултат на травма или вродена, от трета сливица, от алергичната хрема, от полипи на носа или от гранулом на гор­ните зъби.

СИМПТОМИ

Най-чести оплаквания при синузит са главобо­лие и болки около очите и скулите. Особено се за­силват тези болки при навеждане на главата. Може да има и повишена температура и жълтозе­лен секрет от носа. Най-точна диагноза се пос­тавя след правене на рентгенова снимка.

Обикновено хремата преминава за няколко дни, но ако продължи по­вече от една седмица, трябва да се потърси ле­карска помощ. По този начин може да се пресече възникването на сину­зит.

ТРЯБВА ЛИ ДА СЕ ИДЕ НА ЛЕКАР?

Задължително. Синузи­тът може да причини ин­фекции на очите и мозъка, ако не бъде лекуван своевременно. Освен то­ва е възможна инфекция на челюстните кухини. В най-лошия случай може да причини запушване на кръвоносен съд в мозъка.

КАКВО ПОМАГА СРЕЩУ НЕГО?

В повечето от случаи­те лекарите предписват широкоспектърни анти­биотици, а също така и медикаменти, които ус­покояват лигавиците. Тук е важно да се каже, че за да се предотврати но­ва инфекция, антибиоти­кът трябва да се взема три-четири дни след из­чезване на симптомите. Ако това лечение се ока­же неефективно, се из­вършва промиване на си­нусите.

ЛЕЧЕНИЕ

При лечение с антибио­тик, капки за нос и физи­отерапия синузитът ми­нава до седмица - седми­ца и половина. След това трябва да се пазите от простуда, защото има опасност синузитът бързо да се възстанови. Антибиотикът обикнове­но е от тетрациклиновата група - вибромицин или доксициклин. Може да приложите и старо­то, но изпитано средство - да налагате челото си и двете страни на но­са с торбичка със затоп­лена морска сол или фин пясък. По този начин се стимулира кръвоснабдяването на кухините.

Внимание: нагряването е противопоказано при синузит, причинен от алергична хрема.

МОЖЕ ЛИ ТОЙ ДА СТАНЕ ХРОНИЧЕН?

Да. Когато симптоми­те не изчезнат след ме­сец и половина, трябва да се отиде при специа­лист по уши-нос-гърло. В много от случаите нос­ните кухини са запушени от т.нар. полипи. Това са болестни изменения на лигавичната тъкан. При силно възпаление може да бъде увредено и някое око. Затова тряб­ва веднага да се проведе лечение.

КАК ДА СЕ ПРЕДПАЗИМ?

Не бива да се ходи в студеното време без шапка. Особено опасно е да се излезе на улицата, след като току-що сте били в банята и сте все още затоплени. В ника­къв случай не си мийте косата, когато ви се на­лага да бъдете навън при минусови темпера­тури. Онези, които вече имат хроничен синузит, трябва да носят шапка и шал, особено когато ду­ха  студен  вятър. Те трябва да се пазят и от течение.

ПРЕПОРЪКИ

За да се отървете по-бързо от хремата, пое­майте повече течности, така секретът ще се разрежда и по-бързо ще се оттича. Въздухът в стаята трябва да бъде овлажнен. Добре е да се правят инхалации с лайка - те успокояват лигави­цата и разтварят по­лепналия секрет.

Носът трябва да се по­чиства често, но да не се употребява груба кърпа, защото нейното използ­ване ще доведе до зачер­вяване и възпаление на кожата, а може да се стигне и до разраняване. При изсекването не бива да се издухват едновре­менно двете ноздри, за­щото при  напъването въздухът може да изтика секрета нагоре и по то­зи  начин  се  поражда опасност челните околоносни кухини да се възпалят. Затова първо натискайте едната ноздра и силно издухвайте, после - обратното.

Ако решите да използ­вате капки за нос, не би­ва да прекалявате с тях. Слагайте ги 2-3 дни, нап­равете пауза от 40 дни и повторете.

Продължава утре…

Добавете към: del.icio.us | Digg | Svejo.net | Facebook
  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст