Начална страница | Здраве | СОСОВЕТЕ И МЕСОТО КАЧВАТ КРЪВНОТО В ЖЕГИТЕ

СОСОВЕТЕ И МЕСОТО КАЧВАТ КРЪВНОТО В ЖЕГИТЕ

image

Подправяйте храната с мента и лимон…

Отдавна е известно, че всеки годишен сезон предполага и промени в основните храни, които употребяваме. Така например в топлото време отпада необходимостта от затопляне на организма. Сърцето и кръвоносните съдове работят по-усилено, тъй като знойният въздух и активните слънчеви ултравиолетови лъчи не са сред най-полезните фактори за здравето ни.

Човек се поти силно и затова трябва да се увеличи консумацията на вода. Плодове и зеленчуци могат да се ядат в неограничено количество, но мазната и тежка храна трябва да се ограничи. Тя е сериозно натоварване и за стомашно-чревния тракт, и за сърцето. Ето какво препоръчват лекарите за лятното меню. Заменете месните супи със супи от спанак , коприва, лапад. Не забравяйте да ги подправите с копър, магданоз и няколко лъжици кисело мляко. Студените супи, минералната вода, кисело-млечните напитки, пресните сокове и зеленчуковите отвари утоляват жаждата и съдържат полезни вещества и минерали, в това число белтъчини и калций.

Опитайте се да сведете до минимум топлинната обработка на плодовете и зеленчуците. Забравете за мазните подправки като майонеза и сметана. Към салатите добавяйте само растителни масла и лимонов сок.

Съчетанието на пресни плодове и зеленчуци със захар или сол способства за намаляване на съдържащите се в тях полезни вещества, затова най-добре консумирайте плодовете и зеленчуците просто добре измити.

Рибата е фаворит в лятното меню. Тя е богата на мастноразтворими киселини, от нея не се пълнее. Друга алтернатива са различните морски продукти, които съдържат йод, калций, магнезий, фосфор, желязо, витамини А, В, Е, и D. Морските продукти се усвояват от организма много по-добре и леко, отколкото месото, а и почти не съдържат въглехидрати.

Това не означава, че трябва напълно да се откажете от месото през лятото. Избирайте говеждо или телешко месо без мазнини, но избягвайте да го приготвяте на скара. Много по-лесно вашият организъм, особено ако все още не е укрепнал след зимно-пролетната авитаминоза, ще усвои вареното или задушено месо. Чудесно ще ви ободри лесният за приготвяне коктейл: 1 чаша запарка от мента, 1 ч.л. лимонов сок и лед. Подходящи са и пресните сокове от зеленчуци, например 1 с.л сок от коприва се добавя към сок от моркови.

В храната трябва да се наблегне на рибата, вареното постно месо, плодовете и зеленчуците. Зелените салати са тонизиращи и се усвояват лесно.

Те трябва да се консумират веднага след тяхното приготвяне, защото в хладилника се окисляват бързо и загубват голяма част от своите полезни свойства.

Лападът, магданозът, копърът и пресните моркови ще ви заредят с необходимите витамини. Всекидневното си меню съставяйте от една част белтъчини, мазнини и въглехидрати и две части витамини и целулоза.

Добавете към: del.icio.us | Digg | Svejo.net | Facebook
  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст