Начална страница | Здраве | КОГА Е ПОЛЕЗНА ОТПУСКАТА?

КОГА Е ПОЛЕЗНА ОТПУСКАТА?

image

Кратките почивки са по-вредни от липсата им…

По различни причини доста хора са склонни да пренебрегват нуждата от редовна почивка и особено от годишния им отпуск. Това обаче има по-пагубни ефекти за здравето от тютюнопушенето и хроничното недоспиване. В медицината дори има специален термин - синдром на липсата на отпуска, който се смята за основна причина при възникването на много заболявания - главно хипертония, мигрена и диабет.

Когато човек ежедневно се сблъсква с високи дози стрес и пренебрегва нуждата от пълноценна почивка, това в буквалния смисъл е равнозначно на отравяне на организма, твърдят американски психолози. Тялото се намира под постоянното въздействие на канцерогени и други вредни вещества и състояния, способни да предизвикат сърдечен пристъп, инсулт, рак и други сериозни проблеми със здравето.

Според проведено в САЩ изследване работохолиците живеят с 40 на сто по-кратко от алкохолиците. Специална статистика, изготвена от Американското психосоматично общество, посветена на „синдрома на липсата на отпуска” показва, че почивката поне веднъж годишно по 2 седмици намалява риска от смърт с 20%.

Изследване, проведено в Швеция, пък сочи, че хората, които си взимат кратки отпуски по-малко от 10 дни, двойно по-често развиват диабет и хипертония.

Според шведски учени съществува пряка връзка между нивото на стреса и количеството почивни дни. Според тях организмът се нуждае от минимум 2-седмична почивка, за да успее да отдъхне и да се пречисти от напрежението и отровите.

Ако времето за възстановяване не е достатъчно, хормоните на стреса не изчезват от организма. Сърцето под  действието на адреналина продължава да работи с натоварване, а това сигурно води до хипертония, инфаркт и инсулт, твърдят лекарите. Според тях е по-добре въобще да не се почива, ако отпуската е кратка, защото така организмът се стресира повече и ефектът е обратен.

 

Добавете към: del.icio.us | Digg | Svejo.net | Facebook
  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст