Начална страница | Здраве | КАКВО НЕ ЗНАЕМ ЗА ОТРАВЯНЕТО С ГЪБИ

КАКВО НЕ ЗНАЕМ ЗА ОТРАВЯНЕТО С ГЪБИ

image

Първото, което може би не сте чували, а трябва да знаете, е това, че някои видове гъби са несъвместими с алкохола...

 Затова внимавайте, по-добре не ги съчетавайте двете неща.

И още нещо изключително важно: вредно е прекалено често да употребявате гъби, дори и да са от най-добрите и безвредни. Те са трудноусвоима храна и при голям обем полупреработена маса в стомашно-чревния тракт може да се предизвика интоксикация в организма.

А СЕГА НЯКОЛКО ЗАБЛУДИ:

Отровните гъби миришат неприятно, а неотровните - приятно. Това не е истина. Има отровни и неотровни гъби, които въобще не миришат на нищо.

Глава лук или чесън потъмняват, ако се пуснат в отвара от отровни гъби. Това не е истина, няма никаква връзка.

Гъбите могат да се обезвредят с дълго варене, или няколко пъти да се варят и да се изхвърля водата. Това не е вярно - отровната гъба си остава отровна, колкото и пъти да се вари.

Гъбите могат да се проверят дали са отровни с мляко - от отровните гъби то се вкисва. Това абсолютно не е вярно, по-добре не съсипвайте продукта.

Младите гъби не са отровни. Абсолютно вредна и опасна лъжа. Отровните гъби са си отровни и това е.

СИМПТОМИТЕ ОТ ОТРАВЯНЕ СА РАЗЛИЧНИ

Затова при най-малкото по дозрение за такова отравяне, търсете лекарска помощ. Отравянето с гъби се смята за едно от най-тежките и опасни хранителни отравяния.

Причината може да не е само в отровните гъби. Съвсем нормални гъби могат да се окажат токсични от натрупани в тях вредни вещества - тежки метали и прочее, или да бъдат нападнати от вредители, например гъбни мухи. И още: не ги съхранявайте дълго време.

Симптомите могат да се проявят само след половин час /например при мухоморката/, но при някои други видове това да се случи след седем часа. Затова запомнете общите признаци на отравяне с гъби:

болки в корема;

неукротимо повръщане;

диария;

главозамайване;

забавяне на пулса;

колики и гърчове.

АКО ПОДОЗИРАТЕ ИНТОКСИКАЦИЯ:

Дайте на пострадалия да изпие наведнъж 4-5 чаши преварена вода със стайна температура. Можете да добавите половин чаена лъжичка сода на чаша. Или светлорозов разтвор на калиев перманганат. Така ще предизвикате повръщане.

Веднага след промиване на стомаха му дайте слабително и правете клизма - може с лека лайкова отвара.

Постоянно му давайте топло питие, а при рязка слабост - силен чай.

Разбира се, веднага извикайте лекар или отидете до най-близкия медицински кабинет, особено ако се отнася за дете.

Ако след ядене на гъби детето започне да повръща, получи диария, нарушено зрение, гърч, безпокойство, неадекватност, променен цвят на кожата и т.н. - веднага викайте „Бърза помощ“.

Ако е в съзнание, докато чакате лекаря, му дайте да изпие чаша студена подсолена вода - направена от една чаена лъжичка сол, разтворена в литър вода. Може и активен въглен, ако разполагате с него.

Добавете към: del.icio.us | Digg | Svejo.net | Facebook
  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст