Начална страница | Здраве | КАК ДА СЕ СПАСИМ ОТ ХИПОХОНДРИЯТА

КАК ДА СЕ СПАСИМ ОТ ХИПОХОНДРИЯТА

image

Тези болни цял живот търсят “своята диагноза” и все не я намират...

Факт е, че седящият начин на живот предизвиква болки в гърба и гръбначния стълб. Нарушената диета води до неприятни усещания в стомаха и червата. Изкачването на няколко етажа провокира задух. За организма това е съвсем нормална реакция. Обаче хората, склонни към хипохондрия, се плашат от тези усещания. Те се съсредоточават и мислят само за това и за нищо друго. Те са убедени, че страдат от тежко заболяване и дори вече не са способни да мислят нормално. Стават вяли и потиснати. Не могат да изпълняват задълженията си както по-рано. Спират да се интересуват от сексуалните отношения. От хипохондричен синдром страдат мениджъри, счетоводители, учители, икономисти, дори и хора, занимаващи се с бизнес. До това състояние са ги докарали стресът, преумората, желанието да спечелят бързо и много, страхът да не изгубят работата си. По статистика жените са по-предразположени към хипохондрия. Мъжете боледуват по-рядко.

Истинският хипохондрик искрено вярва, че е сериозно болен и че лекарите непременно скриват нещо от него. Хипохондрикът непрекъснато търси истината. Това се превръща в смисъл на живота му, но в същото време го превръща в инвалид, без да има никакви основания за това.

И когато не открие истината в болниците и клиниките, този изтерзан човек започва да приема себе си като „жертва на лекарското бездушие“. И продължава да търси. Къде си мислите, че попада?

Естествено, при другите „специалисти“. Повечето от тях са истински шарлатани, но те премахват уроки и магии. Какъв е крайният резултат? Когато посещенията при докторите станат много чести, както и непрекъснатото въртене между един, друг, трети лечител, тогава вече хипохондрикът има нужда от помощта на психиатъра.

КАК СЕ ЛЕКУВА

С леките форми на болестта всеки може да се справи, ако му помагат близките и роднините.

Лошото е, че хипохондрикът не може сам да се измъкне от положението, в което е попаднал. Хубаво е лечението да започне навреме. Но не е нужно леките стадии да се лекуват. В тези случаи е достатъчна помощта на близките.

Общувайте с вашия близък! Той наистина е болен. Измислете си хоби, което заедно да практикувате. Пътувайте заедно. Повярвайте - това е най- доброто лекарство за хипохондрика. И още - болният може да започне да възприема света по друг начин, ако се сдобие с кученце или котенце.

За такива болни алкохолът е категорично противопоказен. Не се подвеждайте и не се заблуждавайте, че ще ви „мине“, когато приятелите ви предложат: „Стига си се вайкал, ела да пийнем и всичко ще се оправи!“ И още: не се задълбочавайте чак толкова в медицинската литература, от която нямате никаква представа. Няма да е излишно да „разгърнете“ медицинските издания, но само за да се убедите, че вашето здраве зависи от самите вас. Въздържайте се и от предаванията на тема медицина по телевизията.

МНОГО ВЕЛИКИ ЛИЧНОСТИ СА БИЛИ ХИПОХОНДРИЦИ

Ханс Християн Андерсен е типичният хипохондрик. Той непрекъснато се е оплаквал от лошо здраве. Дневниците му повече приличат на история на болестта. Състоянието на Андерсен се е влошавало най-вече, когато не е получавал истинско признание(според него, разбира се). „Моята душа е щастлива само тогава, когато ми се възхищават. Достатъчно е един леко съмняващ се глас и аз падам духом!“

Хипохондрик, страдащ от тежка депресия, е бил и великият Гьоте. Той често е изпадал в пристъп на меланхолия и неудовлетвореност от себе си.

Ето какво разказва известен московски лекар за своето запознанство с друг велик писател - Гогол: „Ужасен хипохондрик е този Гогол, да не дава Бог да се наложи да го лекува човек“.

Хипохондрията е променила напълно характера и на Пушкин. И не на последно място, непоколебимият уж Сталин в писмата си до роднини и приятели често споменавал за болести: и за своите, и за чуждите. В тези лични послания постоянно говорел за ревматизъм, сърдечни болести, ларингит - от тях той страдал цял живот. Но с приближаване на старостта Сталин отказвал да признае, че е към края на физическите си сили. Дори уволнил личния си лекар, когато той го посъветвал да се оттегли и да си почива.

 

Добавете към: del.icio.us | Digg | Svejo.net | Facebook
  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст