Начална страница | Здраве | ДИАТЕЗА - КАКВО Е ТОВА?

ДИАТЕЗА - КАКВО Е ТОВА?

image

Атопичният дерматит (диатезата) е наследствена болест...

Тя проявява както на двумесечна възраст, така и на 30 години.

Ако бъдещата майка е алергична, много е важно да се опита да отстрани от хранителния си режим провокиращите продукти и алергени. Сред тях са краве мляко (в големи количества), яйца, риба, зърнени храни (пшеница, овес), домати, плодове (цитрусови, грозде, боровинки), а също орехи и мед.

При кърмачетата кожните промени могат да се появят при ранно изкуствено захранване или при преминаване изцяло на изкуствено хранене. При по-големите деца алергените могат да проникнат не само през стомашно-чревния тракт, но и през дихателните пътища и кожата. Това са домашният прах, полените от растенията и цветята, вълната, парфюмите, боите.

Добрата новина е, че с растежа на детето симптомите на болестта намаляват. На 3-5 години повечето малчугани оздравяват, но примерно при една трета атопичният дерматит се запазва и се трансформира в невродермит. Една от причините за болестта е чревен бактериален дисбаланс. В случая трябва да заведете детето на специалист, за да му направят необходимите изследвания. А после той да му предпише съответното лечение. Никога не забравяйте, че малчуганът трябва да спазва диета.

Обривите обикновено се появяват отзад на врата, в ямките под коленете и лактите и са придружени от силен сърбеж. Поразените места сърбят така, че детето не може да спи, нервничи и по този начин още повече засилва сърбежа. За това са му нужни успокоителни средства. Добри са билковите комбинации, включващи дилянка (валериана) и мента.

Опитайте да му обясните, че не трябва да разчесва мястото, а само да поглажда кожата. Облечете го в дрехи от естествени тъкани. Ако са нови, предварително ги изперете. Пеленачето, страдащо от атопичен дерматит, къпете само с детски сапун, не го увивайте веднага след къпане, перете детското бельо със специални прахове.

 

Добавете към: del.icio.us | Digg | Svejo.net | Facebook
  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст