Начална страница | Здраве | ЦЕЛЕБНИТЕ СВОЙСТВА НА КРУШАТА

ЦЕЛЕБНИТЕ СВОЙСТВА НА КРУШАТА

image

Крушата е на второ място по разпространение сред семейства семкови след ябълката...

Нейна родина са Европа и Сибир.Тя е популярна благодарение на прекрасния вкус на плодовете си, които се използват основно пресни, за сокове, компоти, мермелади и пр.

Плодовете на крушата съдържат вода - 84,6%, захари (глюкоза, фруктоза, захароза) - 5-15%, киселини - 0,1-1,99 % (фолиева), дъбилни вещества - 0,06-0,12%, соли - 0,18- 0,44%, витамините — Е, В1, В2, С и РР, каротин, катехини, азотисти вещества, пектини, желязо, манган, йод, кобалт, мед, калий, калций, целулоза.

Лечебните свойства на крушата са известни още от древността. Тъй като в нея фруктозата е повече отколкото глюкозата (а както се знае, фруктозата не изисква за усвояването си в организма инсулин), този плод се използва като захаропонижаващо средство при диабет. Пресни и сушени круши, напитки от тях се включват в диетата при затлъстяване. Освен това крушата е и пикочогонно средство, въздейства благоприятно при пикочнокаменна болест. Отвара от сухи круши е полезна при треска и кашлица.

В крушата се съдържат уникални ефирни масла, биологично активни вещества, които повишават защитните сили на организма, противопоставят се на инфекциите, имат противовъзпалително действие и дори помагат при депресия.

Заради съдържащото се желязо крушата се препоръчва при бърза уморяемост, световъртеж, сърцебиене, което възниква при интензивно физическо натоварване, при загуба на апетит, при цепнатини в ъгълчетата на устата, лошо заздравяване на тъканите и дори при чувствителност към студ (това са симптомите на дефицита на желязо).

В меката част на крушата се съдържа много калий, без който не може да функционира нормално сърдечният мускул, тъй като калият отговаря за регенерацията на клетките.

Няколко изядени круши могат да премахнат болката в натоварените мускули. При недостиг на калий се забавя растежът на тъканите, появява се нервозност, безсъние, сърцебиене поради отслабване на сърдечната дейност, повишава се холестеринът в кръвта. При подобни симптоми на помощ идва крушата.

Органичните киселини, съдържащи се в крушата, усилват процеса на храносмилането, подобряват обмяната на веществата, стимулират дейността на бъбреците и черния дроб. Тези киселини имат и противомикробно действие, като потискат процеса на гниене в дебелото черво.

Отварите, компотите от сушени круши са богати на танини, които са полезни при разстройства на червата. Пресните круши съдържат достатъчно груби хранителни влакна, което усилва чревната перисталтика. При запек задължително се употребява компот от круши. Компотът от круши е полезен и при възпалителни заболявания на пикочните пътища - той повишава диурезата, действа благоприятно на пикочния мехур.

При малокръвие на ден се изяждат по две круши за десерт. Плодовете се почистват от корите, меката част се намачква и се добавят две чаени лъжички мед.

Крушата лекува и остър бронхит: в чаша сок от круша се разтваря една десертна лъжичка сироп от шипки. Пие се по половин чаша три пъти на ден.

При екзема: поразените участъци се третират с меката част на крушата.

Лечението с круша на практика става през цялата година, тъй като сушените плодове запазват почти всичките си биологично активни вещества.

Знаете ли, че...

След като сте изяли една круша, не пийте прясkа вода, не яжте тежка храна и месо.

Една средна круша съдържа 10% от дневната норма от витамин С.

Меката част и кората на една средна круша съдържа 4 г целулоза (във вид на пектин), което е 16% от препоръчваната от медиците доза. Целулозата нормализира нивото на кръвната захар, подобрява храносмилането.

 

Добавете към: del.icio.us | Digg | Svejo.net | Facebook
  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст