Начална страница | Здраве | ВНИМАНИЕ: МАСТОПАТИЯ!

ВНИМАНИЕ: МАСТОПАТИЯ!

image

Прости процедури всеки месец и консултация с мамолог ще ви спестят големите проблеми...

Различните доброкачествени образувания в млечната жлеза могат да станат първото нещо по пътя към израждането им в злокачествени тумори. Такива уплътнения в гърдите могат периодично да възникват, да нарастват, да намаляват или въобще да изчезнат, но жените с подобна диагноза се отнасят към рисковата група.

Наистина вероятността от израждането на „топчетата“ е много малка: от десет образувания само едно е злокачествено. Но съществуването на такава минимална опасност не бива да ви успокоява, дори да сте много млади. Не трябва да се отнасяте лекомислено, като разчитате на късмета си, предупреждават специалистите.

Затова редовно още от 14-15-годишна възраст трябва да си правите самостоятелно изследване на гърдите, без да чакате да се появи болката и едва тогава да отидете на лекар.

За да не се притеснявате за пореден път и да бъдете уверени, че всичко е наред със здравето ви, спазвайте следните прости препоръки на мамолозите:

1. Застанете изправени пред огледалото. Внимателно огледайте млечните жлези - дали няма някакви изменения във формата им, дали не са се появили някакви тъмни петна по отделни части от кожата им (особено сусоло зърната).

2. Вдигнете ръцете си нагоре и в това положение отново огледайте областта на гърдите - отпред и като се завъртите леко встрани.

3. Убедете се, че няма втвърдявания и подутини: легнете по гръб, сложете дясната си ръка под главата, а с лявата длан опипайте дясната гърда. После сменете ръцете – лявата под главата, а с дясната опипайте лявата гърда.

Правете тези прости процедури всеки месец в периода на хормонален покой в организма (след приключване на менструацията и малко преди появата й).

Ако сте открили секрети от зърната, втвърдявания, подобни на тумори дв млечната жлеза или в областта на подмишниците, не отлагайте, а веднага отидете на преглед и консултация с лекар мамолог.

Има няколко симптома, които трябва да изострят вниманието ви: болка в гърдите, над рамото, в самото рамо или в подмишниците, чувството за напъване, подпухване или тежест.

И дори всичко да ви е наред, отвреме нарвреме (особено след 40-годишна вттзраст) трябва редовно да ходите на изследвания, които се правят със специална апаратура, за да ви поставят диагноза. Защото сами можете да напипате само възел четата, които вече са стигнали до 1 сантиметър.

 

Добавете към: del.icio.us | Digg | Svejo.net | Facebook
  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст